fbpx
+387 63 035 427 Pošalji e-mail

Važnost ujednačene cijene smještaja kroz sve prodajne kanale

Važnost ujednačene cijene smještaja kroz sve prodajne kanale

 

Danas gosti aktivno pregledavaju smještaj u kojem planiraju odsjedati i zato je važno da su cijene smještaja na svim prodajnim kanalima jednake.

 

Kako je danas svakom iznajmljivaču lakše nego ikada oglasiti vlastiti smještaj na mnogim web katalozima, specijaliziranim tražilicama smještaja i putem stranica internetskih oglašivača smještaja, postoji velika šansa da s vremenom cijene oglašenog smještaja neće biti usklađene.

Svaka agencija, portal, ali i iznajmljivač, imaju vlastite uvjete suradnje pa u dogovaranju poslovanja, zbog tih uvjeta suradnje, cijene jednog smještaja mogu više ili manje varirati od stranice do stranice, ili agencije do agencije.

Ovakvom praksom iznajmljivači nesvjesno mogu potaknuti negodovanje gostiju. Kako uopće dolazi do neusklađenih cijena na različitim promotivnim kanalima?

Agencije, portali za internet oglašavanje u pravilu, imaju  višu cijenu smještaja od one koja je oglašena direktno kod iznajmljivača. Razlog je provizija za agenciju, za neki online portal za oglašavanje, te je provizija, odnosno naknada samo dio uvjeta koji se dogovara sklapanjem ugovora između iznajmljivača i raznih agencija odnosno platforma za oglašavanje smještaja.  

Booking uglavnom ima ugovorene različite provizije za oglašivače koji koriste njihovu platformu u odnosu na primjerice Airbnb, Tripadvisor.

Tu je naravno neizostavno napomenuti da postoje i razne last minute ponude i brojne druge akcijske ponude i paketi od strane iznajmljivača koje se mogu promovirati kroz skoro svaki online i offline oglašivački medij.

Kako odrediti optimalnu cijenu apartmana

Čak kada iznajmljivač ažurno prati i mijenja cijene na svim stranicama gdje je oglašen, može doći do problema. Postoji naime mogućnost da na nekim stranicama s kojima nije imao pozitivnu poslovnu suradnju, a zaboravio je ukloniti oglas s nje, bude i dalje oglašen po starim cijenama koje mogu značajno odskakati od trenutnih. Gosta, kada na njih naiđe, ne zanima vaš odnos s tom stranicom/agencijom, već isključivo cijena koju je vidio i po kojoj želi ljetovati kod vas.

Zašto su važne jednake cijene smještaja svugdje?

Gost ne poznaje odnos agencije i direktnog iznajmljivača (vlasnika), pa njemu neće biti bitne informacije o ugovorenim uvjetima poslovanja između te dvije stranke. 

Stoga postoji mogućnost za nezadovoljstvo gosta u slučaju da shvati da je mogao jeftinije boraviti u smještaju u slučaju da je došao do vlasnika nekretnine, a ne preko agencije ili online portala.

Ukoliko želite ostaviti dojam ozbiljnog iznajmljivača, nekoga na čiju profesionalnost potencijalni gosti mogu računati bitno je uskladiti cijene koje oglašavate na svim portalima i platformama za oglašavanje.

Važno je da imate iste cijene na svim prodajnim kanalima, ukoliko to nemate cijena nije ujednačena, te vas onda prodajni kanal na kojem je cijena veća lošije pozicionira na svojoj online platformi.

Gosti danas aktivno provjeravaju smještaj prije nego odluče u njemu ljetovati

Budite uvjereni da svaki gosti traži vaše oglase kod svih oglašivača gdje se promovirate. Hoće li svi biti zadovoljni što su morali trošiti vrijeme i tražiti najpovoljniju vašu ponudu za isti smještaj, i hoće li im biti važno saznanje da nudite različite cijene za istu uslugu na svakoj od pronađenih stranica?

Od novih i agencijskih gostiju, jedino su važniji vaši trenutni gosti i potvrđene rezervacije, a na njih razlike u cijenama mogu najviše utjecati. Ako nudite 2 ili 3 jednaka apartmana, od kojih ste jedan iznajmili za 1000€  7 dana, a drugi je ostao prazan. Ako u toj situaciji odlučite ponuditi akcijski popust na prazan apartman, što mislite što će se dogoditi kad taj popust vidi gost koji je već platio punu cijenu za takav smještaj i za isti period?

Ako imate više jednakih smještajnih jedinica, pazite da nižim akcijskim cijenama ne rušite cijenu postojećih rezervacija. Možda će vam se više isplatiti ostaviti jedan apartman prazan za određeni termin, nego da postojeći gosti odluče da i oni onda imaju pravo na tu nižu cijenu.

Kako možete izbjeći neugodne situacije zbog različitih cijena?

Držanjem fiksnog cjenika prema svima je najlakši način da izbjegnete većinu navedenih problema. A na takav cjenik je potrebno onda odrediti fiksan popust za agencije kako njihove cijene ne bi prelazile vaše, niti u pozitivnom niti u negativnom smjeru. Tada ako i zaboravite na koju stranicu ili agenciju, a cijene ne mijenjate svake sezone, možete biti sigurni da čak i neki stariji “iskopani” oglas neće spustiti vašu trenutnu i realnu cijenu smještaja.

Bez obzira oglašavate li se samo na njih nekoliko, ili možda desetak različitih stranica, bitno im je svima posvetiti jednako vrijeme za ažuriranje oglasa ako se određeni dio, poput cijene smještaja, promijenio. Nije bitno imate li upita preko nje ili ne, ako je online morate voditi brigu o tom oglasu jer će vam se putem tog oglasa možda netko i javiti. Ne ove godine, možda ne niti sljedeće, ali jednom hoće i zašto se onda dovoditi u probleme ignoriranjem oglasa i ostavljanjem starih cijena? Radije ga tada uklonite s te stranice i budite bez brige.

Sretan gost je gost koji smatra da je dobio najpovoljniju ponudu od svojeg iznajmljivača, a da to bude i stvarnost, iznajmljivač ne mora spuštati vrijednost vlastite ponude, već taj efekt može postići ažurnim praćenjem i kontroliranjem prezentiranih cijena kroz sve prodajne kanale koje koristi

I naravno potrebno je paziti kako oglašavati akcijske popuste i last minute popuste. Kod akcijskih popusta jako je bitno da su naglašeni razlozi takvog popusta (kraći termin ljetovanja, iznenadna otkazivanja, popust uz plaćenu neku dodatnu uslugu, i sl.). Samo u takvim slučajevima i dobro prezentiranom popustu iznajmljivač se može opravdati starom gostu zašto je nekom drugom gostu dao bolju cijenu od njegove. I ne zaboravite naglasiti da se radi o jednokratnim popustima. Jer u pravilu gost koji nešto plati po nižoj cijeni, teško da će isto platiti i drugi puta po višoj cijeni. Pogotovo ako mu nije bilo jasno naznačeno da se radi o jednokratnom popustu.

Channel Manager

Mostar property management koristi alat Rentlio za upravljanje objektima koje oglašava u ime iznajmljivača. Jako je bitno izbjeći overbooking, odnosno preklapanje rezervacija.

Channel manager je sustav kontrole online rezervacijskih kanala kojima plasiramo svoju smještajnu ponudu na turističko tržište u čitavom svijetu. CM omogućuje sinkronizaciju – automatski usklađuje cijene, raspoloživost, rezervacije, a ponekad i sadržaj naše ponude (tekst, fotografije) na različitim kanalima prodaje smještaja odjednom.

Automatska sinkronizacija između svih prodajnih rezervacijskih kanala poput Booking.com, Expedie ili Airbnb-a. Promjena cijena, dostupnosti ili minimalnog boravka gosta automatski će se sinkronizirati na svim spojenim kanalima.

Operativni i rezervacijski sustav – channel manager

Rentlio možete koristiti i vi te ostvariti popust preko našeg promo koda

PROMO KOD: MPM_REF

Kad ga unese korisnik prilikom aktivacije pretplate dobije 50% popusta 2 mjeseca po isteku trial perioda.

Ukoliko nemate dovoljno vremena, vještina i znanja za redovito ažuriranje cijena, raspoloživosti vašeg smještaja. Prepustite taj posao profesionalcima.

Provjerite zašto se sve više vlasnika odlučuje na provjereni model suradnje sa nama. Besplatno oglašavanje, veća popunjenost i korisnička podrška 24/7 samo su neki od razloga.

Kontaktirajte nas: + 387 63 035 424 

info@mostarpropertymanagement.com

za više informacija, uputa, kao i za besplatne konzultacije.

Leave a Reply

Zašto raditi s nama?

  • Povećajte zaradu
  • Channel Manager
  •  Globalna prisutnost
  • Podrška  24/7

Neke od naših jedinica

Villa Atlanta multi - family
Luxury Beachfront villa Frida
Endless Summer - pool
Villa Buna Breeze - Hit Booker
Vila Idila Buna Mostar Vila sa otvorenim bayenom i privatnom plažom
Luksuzna Vila horizon Blagaj Mostar
vila-blossom-blagaj-mostar
vila-verde-blagaj-mostar-garden-open-pool-river-buna


Imate pitanje?

Slobodno nam se javite, mi smo tu radi Vas.

+387 63 035 427

 info@mostarpropertymanagement.com

Za Vas besplatni savjeti

Korisni savjeti za uspješno iznajmljivanje apartmana. Budite u tijeku sa informacijama o aktualnim zakonima, novim svjetskim trendovima iz turizma te MPM novostima.

Potrebna Vam je tehnologija?

Kako odabrati posteljinu za smještaj koji iznajmljujete?
December 1, 2021
AirCover – program zaštite za sve Airbnb domaćine
November 11, 2021
Rezultati rada Mostar Property Management – sezona 2021
October 23, 2021