fbpx
+387 63 035 424 Pošalji e-mail

Prodaja i rezervacija vila i kuća za odmor

Posljednjih godina zabilježen je velik porast iznajmljivanja vila i kuća za odmor. Brojke govore kako izgradnja apartmana i apartmanskih kompleksa sve više posustaje, kupci sve više traže neugledne kuće ili zemljišta koja preuređuju u luksuzne kuće ili kuće za odmor. 

Kućom za odmor se smatra objekt koji može primiti dvoje ili više gostiju, ali u jednoj smještajnoj jedinici u kojoj se gostima pružaju mnogo veće mogućnosti nego u klasičnom apartmanu. Kuća u kojoj se nalazi više apartmana nije kuća za odmor.

Blue Sky Villa - Hit Booker
Blue Sky Villa – Hit Booker

 

Investitori su se okrenuli mnogo isplativijoj, ali i okolišu prihvatljivijoj gradnji manjih ili većih vila za odmor, obavezno s bazenom, sa ili bez dodatnih sadržaja poput teniskih terena, koje se sve više traže.

Vile i kuće za odmor omogućuju gostima veću privatnost, osamljenost i bolju organizaciju odmora. Privatnost je jedan od najvažnijih faktora gostiju pri odluci o rezervaciji.

Prateći trendove brojnih turističkih središta, ponuda vila i kuća za odmor na području Mostara, odnosno Hercegovine sve je veća. Brojni vlasnici nekretnina svoje privatne kuće ili vikendice odlučili su prenamijeniti u luksuzne vile ili kuće za odmor za iznajmljivanje.

Ono u čemu vlasnici takvih nekretnina griješe jest što vjeruju da objekat koji je građen za privatne namjene i potrebe, može zadovoljiti potrebe gostiju. U daljnjem tekstu Mostar Property Management objašnjava kako opremiti vilu, odnosno kuću za odmor i što razlikuje takav objekat od kuća za privatne namjene.

Kako opremiti vilu za iznajmljivanje?

Neovisno o veličini kuće za odmor i broju soba, stručnjaci preporučuju da broju spavaćih soba, odgovara isti broj kupaonica.

Spavaće sobe potrebno je opremiti udobnim krevetima, odgovarajućom posteljinom, jastucima, prekrivačima. Gostima se treba omogućiti prostor za ostavljanje odjeće i prtljage; ormari, plakari, police.

Villa Sun Palace - Hit Booker
Villa Sun Palace – Hit Booker

 

 

Gosti koji borave u kućama za odmor traže viši nivo komfora te se u manjem postotku odlučuju za rezerviranje objekta u kojem netko treba spavati na kauču u dnevnom boravku. Ne postoji idealna veličina kuće za odmor, kao niti idealan broj soba, ali ono što postoji jest – dobar proizvod. 

Jedna od najbitnijih stavki je dobro opremljena kuhinja, oprema za roštilj i drugi sadržaji za pripremu hrane. Osim lokalnih restorana, pubova, mogućnosti dostave hrane, gosti će uživati u pripremi hrane na odmoru, stoga je poželjno opremiti kuhinju: običnom i mikrovalnom pećnicom, frižiderom, zamrzivačem, tosterom, kuhalima, pekačem, aparatima za kavu i sl.

Perilica za sude i veš mašina, također su bitan faktor za goste pri odluci o rezervaciji, obzirom da su na odmoru svakako da će im takva vrsta aparata i mašina pomoći i olakšati da više vremena imaju za sebe. 

Iznajmljivači vila i kuća za odmor, trebaju gostima osim prenoćišta i osnovnog, ponuditi dodatni sadržaj. Otvoreni, zatvoreni bazen, (ležaljke, suncobrani, prostirke…), sauna, jacuzzi, igralište za djecu, kao i sadržaji vezani za sport i rekreaciju (oprema za stolni tenis, bilijar, golf), razne društvene igre itd, činiti će razliku i pružati gostima osjećaj opuštanje, zabave i svega onoga što gosti podrazumijevaju pod pojmom odmor.

Uz udoban i dobro opremljen interijer, dvorište vile potrebno je opremiti vanjskim namještajem, za sjedenje, opuštanje, objedovanje. Gosti će zasigurno željeti uživati na svježem zraku, u pogledu na zalazak sunca, na rijeku, more, planine, te će kvalitetan vanjski namještaj sigurno poboljšati kvalitetu usluge.

TV uređaji u dnevnom (ali i u spavaćim sobama), kao i WIFI spajanje kroz cijeli objekat se podrazumijeva, uz to kuće za odmor treba opremiti i sadržajima poput: xbox-a, streaming uslugama poput Netflix-a, kablovskim programima i sl.

 

Priprema smještaja za turističku sezonu 2021.

Održavanje/čišćenje vile i bazena

Kada iznajmljuju kuću za odmor ili vilu, gosti se žele osjećati sigurno i komforno kao u vlastitom domu. 

Vlasnici takvih objekata dužni su gostima omogućiti takav osjećaj. Osim standardne pripreme smještaja za doček novih gostiju, objekti se održavaju tokom cijele godine.

Vila Idila Buna Mostar Vila sa otvorenim bayenom i privatnom plažom Pogleda sa bazena
Vila Idila Buna Mostar Vila sa otvorenim bazenom i privatnom plažom

Generalno čišćenje kuća/vila za odmor odnosi se na kompletno i detaljno čišćenje svih unutarnjih prostorija kao i okoliša sa vrtovima. Obavlja se i ovisno o mogućim dodatnim molbama klijenata, npr. čišćenja tijekom ili nakon adaptacijskih i građevinskih radova ili kao što su čišćenje unutrašnjosti kuhinjskih elemenata i ormara, pranje i peglanja zavjesa i slično po zahtjevu

Osim generalnog čišćenja potrebno je obaviti sitne popravke i preglede instalacija, aparata i uređaja, te otkloniti eventualne kvarove i probleme. 

Međusmjensko čišćenje vrši se prilikom svake izmjene gostiju najkvalitetnijim strojevima i sredstvima.

Strojno dubinsko pranje tekstilne opreme i objekta. Pranje deka, jastuka, zavjesa, tekstila, namještaja i sitnog inventara, prozračivanje prostorija. Potrebno je provjeriti i dizajn, uređenje i održavanje vrtova, cvijeća, voćaka i biljaka, izvedba navodnjavanja.

Cjelogodišnji nadzor podrazumijeva obilazak objekta i u periodu kad nema gostiju, odnosno rezervacija, odnosi se na prozračivanje prostorija, održavanje biljaka, vrtova, kontrola vode, pregled cijevi, slavina, pregled struje, sklopki, prozora, vrata i sl.

Detaljan opis postupka čišćenja apartmana u pet koraka

Održavanje/čišćenje bazena

Priprema bazena za sezonu kupanja počinje provjerom opreme, popravkom eventualnih kvarova i temeljitim čišćenjem opreme i bazena. Nakon dobre pripreme slijedi punjenje, a kako bazen zahtijeva veću količinu vode, preporučljivo je pronaći što jeftiniji mogući izvor, pritom paziti na zdravstvenu ispravnost.

Slijedi održavanje kvalitete vode u bazenu, koja se uz redovno mehaničko čišćenje uz pomoć filtar-pumpe treba i kemijski balansirati.

Dezinfekcija: Najčešće se radi o kloru, a na tržištu se mogu naći i razni preparati za dezinfekciju vode na bazi broma ili soli. Svakako treba spomenuti multifunkcionalne tablete koje sadrže klor i algicid zajedno. One se smještaju u filtar ili plovak kako bi bile u stalnom doticaju s vodom. Ako se voda ne kontrolira, najčešće se nakon kiše poremeti pH vrijednost ili nestane algicida, te se namnože alge.

Mostar Property Management surađuje sa agencijom za usluge čišćenja i održavanja ”EkoHertz” koja nudi kompletnu uslugu za najam i održavanje objekata sa bazenom. Detaljniji članak o održavanju bazena: 

 

villa-vie-blagaj-mostar
villa-vie-blagaj-mostar

Nova usluga – Čišćenje i održavanje bazena

Koje su prednosti iznajmljivanja vile?

Kuće za odmor lakše su za bookiranje i održavanje jer u pravilu gosti u njima ostaju dulje, minimalno tjedan, pa čak do 14 dana. To znači da manje puta imate smjene gostiju, manje gnjavaže oko čišćenja i promjena posteljine, ali vrlo važan segment nije samo interijer nego i eksterijer. Dakle manje ćete puta u toku sezone morati pripremati unutrašnjost i okućnicu za dolaske novih gostiju.

U gradovima i turističkim zonama gosti se zadržavaju kraće nego u unutrašnjosti i na osami. Kao domaćin dakle ćete kroz višednevni boravak gostiju steći utisak o njima, bolje ih upoznati i imati veće pouzdanje u takve goste, nego u putnike “prolaznike” koji kod vas svrate na par dana.

vila-verde-blagaj-mostar-garden -open-pool-river-buna
vila-verde-blagaj-mostar-garden -open-pool-river-buna

Po brojnim istraživanjima, većina iznajmljivača vila i kuća za odmor ima već standardne i redovne goste više godina zaredom, tako da vam je takve goste lakše dočekati i jednostavnije je pružiti im ugođaj za koji znate da očekuju.

Tko su gosti vila i kuća za odmor?

Gosti koji u najam uzimaju vile, odnosno kuće za odmor obično su veliko ili manje društvo, čitave obitelji ili više obitelji na zajedničkom odmoru.

To su ljudi koji cijene privatnost, mir, tišinu, i žele što više vremena kvalitetno provesti sa svojom obitelji i/ili prijateljima. Ovi gosti biraju da u kući kuhaju, jedu, kupaju se na bazenu, roštiljaju i uživaju u objektu kojeg su unajmili. 

Privatnost je jedan od najvažnijih faktora pri donošenju odluke o rezerviranju kuće za odmor, gosti žele znati da smještaj ne dijele s drugim gostima (drugim, nepoznatim obiteljima), da se mogu potpuno opustiti i da cijeli objekat imaju samo za sebe.

villa-clea-mostar
villa-clea-mostar

 

Obično traže potvrdu o tome da je kuća dovoljno ograđena ili odvojena od susjednih kuća.

Ranije smo spomenuli kako takvi gosti vile za odmor iznajmljuju na minimalno 5-7 dana, i obzirom na dugotrajnost boravka, potrebno im je osigurati sve potrebno za komforan boravak. Obzirom da se u velikom postotku radi o obiteljima s djecom, pri opremanju vile treba razmišljati o sadržajima za djecu i rekreaciju.

Gosti mogu biti zainteresirani za više informacija o lokalnoj sredini, kulturi, običajima, načinu života, te im se domaćini mogu ponuditi za sve što im je potrebno tokom boravka (transferi, izleti, namirnice, čišćenje objekta, novu posteljinu…). 

No u slučaju da gosti to ne traže ili odbiju bitno je poštivati njihov mir i privatnost.

Usluge koje bi trebali ponuditi i omogućiti vlasnici vila i kuća za odmor

Kada se gosti odluče za najam vaše kuće za odmor, odnosno vile, kao iznajmljivač ili agencija možete im ponuditi usluge za što kompletniji boravak u vili, ali i za bolji i potpuniji doživljaj vašeg grada, regije.

Najčešća usluga koja je potrebna gostima jest transfer. To podrazumijeva prijevoz od zračne luke, autobusnog kolodvora i sl. do vile, i prijevoz u obrnutom smjeru na odlasku. 

Ovisno o udaljenosti i troškovima, iznajmljivači mogu ovu uslugu ponuditi besplatno ili naplatiti uz cijenu rezervacije ili kao dodatnu uslugu.

Domaćini svojim gostima žele ponuditi ugođaj kojim će ostvariti da se oni ponovno rezerviraju isti smještaj u idućem periodu, ali i da njihovu kuću, odnosno vilu za odmor preporuče svojim prijateljima, kolegama, ostave dobru recenziju i sl.

villa-nera-etwa
villa-nera-etwa

 

Osim osnovne ponude, gostima se nude razni izleti i ture kako bi im se približili lokalni običaji, kultura, povijest i način života (vinarije, obilasci povijesnih lokaliteta, spomenika, obilasci radionica, tradicionalnih restorana i sl.). Sve veći je trend porasta avanturističkih i adrenalinskih izleta i tura (biciklističke ture, najam bicikla, rafting, planinarenje, kanu, ronjenje, zip line, avanturistički skokovi…)

Naš vodič za sa svim dodatnim uslugama možete pogledati na www.hit-booker.com 

Ako to niste već omogućili u vili koju su gosti iznajmili, možete uvrstiti ponudu lokalne saune, masaže i spa opuštanja.

Ukoliko se kuća za odmor nalazi na nekom osamljenom području, vašim bi gostima značilo da im omogućite dostavu namirnica i svih potrebnih stvari iz trgovina. Često gosti biraju dostavu hrane umjesto da sami kuhaju, postoji opcija da se iznajmljivači povežu sa lokalnim restoranom koji bi dostavljao redovne obroke gostima u objektu.

Oglašavanje vila i kuća za odmor

Nakon što opremite vašu vilu, odnosno kuću za odmor za iznajmljivanje, na redu je oglašavanje na prodajnim kanalima, društvenim mrežama i drugim internet platformama.

Da biste započeli taj korak, bitno je napraviti profesionalne fotografije objekta, okućnice i sadržaja objekta.

Prije fotografiranja kvalitetno očistite vilu. Čistoća i svježina vile utječe na stvaranje boljih fotografija. Zatim slijedi dotjerivanje vile detaljima i sitnim sadržajima. 

U spavaćoj sobi Namjestite krevet posteljinom koja se može slagati bojom zavjesa u sobi. Ili pak je uskladite bojom tepiha na podu. Posteljina na krevetu treba biti netaknuta, zategnuta i ispeglana. Na krevet namjestite čiste ručnike, uz malo spretnosti možete ih na krevetu dekorirati na zanimljiv način. Na noćnim ormarićima prikladno bi bilo imati sobne lampe na njima i odgovarajuću dekoraciju- od knjige, ili budilice.

villa-sadrvan-blagaj
villa-sadrvan-blagaj

Dnevni boravak- Sve ovisi o vašoj vili i njenim mogućnostima. Možete koristiti moderne jastučnice za jastuke na trosjedu/dvosjedu/fotelji. Na stolu u dnevnom boravku postavite šalice od kave, neki kolač/keks, voće, a od detalja; mirisnu svijeću, vazu s cvijećem, neki dekoracijski aranžman. Slobodno se malo igrajte s kombinacijama.

Kuhinja- Ukrasite kuhinjski stol sa zdjelom voća ili bocom vina s vinskim čašama, ako želite još više možete posložiti stol kao da upravo hrana stiže na njega. Potrudite se da na fotografijama obuhvatite sve kuhinjske aparate i sprave koje će gosti tražiti i koristiti.

Toalet/kupaonica – Na podu kupaonice ili toaleta uvijek postavite kupaonski set tepiha. Boja se može slagati s zidnim pločicama. I u kupaonici možete postaviti dekorativne detalje koje će krasiti fotografije: mirisne svijeće, razne mirisne štapiće, zrnca soli u boji. Također na fotografijama obuhvatite sav bitan sadržaj kupaonice, veš mašina, ručnici, higijenski proizvodi..

Prije fotografiranja dvorišta uredite travnate površine, biljke, te pripremite vanjski namještaj. Također možete postaviti svježe voće, posuđe za kavu, čaše. Fotografije napravite iz svakog kuta, istaknite sadržaj: bazen, jacuzzi, vanjski tuš, igraonice, okućnicu, rekreacijski sadržaj, terase, pogled s terasa.

Za kvalitetne fotografije bitna je prirodna svjetlost, stoga organizirajte fotografiranje na sunčan dan. Potencijalne goste će zasigurno privući i fotografije objekta i okućnice iz zraka.

Činjenica je da fotografije prodaju nekretninu, jer pored lokacije to je prva stvar na koju će potencijalni gost obratiti pažnju. Sigurno ste i Vi nekada tražili smještaj putem interneta i sigurno ste u moru nekretnina birali one koje na fotografijama djeluju ljepše, udobnije, novije, čistije. Dakle, posvetite se što boljoj kvaliteti fotografija i prikazu onoga što gosti mogu očekivati boravkom u vašoj vili.

Luxury villa Horizon - Blagaj
Luxury villa Horizon – Blagaj

Opis nekretnine je iduća stavka na koju treba obratiti pažnju prilikom oglašavanja vaše vile, jer upravo on može prevagnuti pri odabiru smještaja.

Započinjete od opisa vrste objekta, a nakon toga navodite sadržaj, opremu vile, odnosno kuće za odmor. Naglasite sve prednosti i sve ono po čemu se vaša vila ističe u odnosu na druge vile i konkurenciju. 

Opišite boravak u vašoj vili, osjećaj koji pruža svojim gostima.

Nabrojite atraktivne lokacije u blizini, prirodne ljepote i sve što bi gosti poželjeli posjetiti.

Osim osnovnog navedite dodatni sadržaj vile, dodatne mogućnosti, kao i usluge koje kao iznajmljivač ili agencija nudite gostu. (transferi, izleti…)

Na sljedećim linkovima možete pronaći više savjeta i uputa za oglašavanju vašeg smještaja na raznim prodajnim kanalima:

Oglašavanje apartmana i stanova – kako najlakše zaraditi od nekretnine?

 

Oglašavanje smještaja na internetu – vodič za iznajmljivače

Kako formirati cijenu vile/kuće za odmor?

Nakon što ste opremili i uredili vilu, riješili svu potrebnu dokumentaciju, još vam samo preostaje jedno – odrediti optimalnu cijenu svoje smještajne jedinice. Upravo se tu mnogi iznajmljivači počinju dvoumiti.

Logično je da bi svi željeli što veću zaradu, no s druge strane potrebno je ostati u nekim granicama, odnosno formirati optimalnu cijenu smještaja u skladu s konkurencijom i okruženjem. 

Faktori koji utječu na formiranje cijena vile/kuće za odmor:

  • kapacitet, lokacija, oprema i uređenje objekta, dodatni sadržaj

Ukoliko vilu opremite kapacitetom većeg broja kreveta, moći ćete postaviti cijenu višu u odnosu na objekte s manjim kapacitetom. No pri opremanju objekta, treba ostati umjeren jer brojni iznajmljivači sobe “nakrcaju” krevetima i tako gostima oduzimaju potrebnu komotnost i komfor u cilju veće zarade.

villa-serendipity
villa-serendipity

 

 

Već smo naveli da je gostima vila i kuća za odmor bitna privatnost, te su lokacije takvih objekata obično na osamljenijem području, izvan velikih centara i gužvi. Na cijenu noćenja u vašoj vili utječe i blizina raznih prirodnih i/ili kulturnih atrakcija. Zasigurno ćete postaviti veću cijenu ukoliko ste bliži plaži, planinama, rijekama, raznim izletištima, parkovima prirode, kao i u slučaju da ste blizu raznih kulturnih i nacionalnih spomenika, povijesnih lokacija, turističkih atrakcija itd.

Što je neka destinacija atraktivnija, time su i veće cijene usluga opravdanije. Veću cijenu smještajne jedinice u atraktivnoj destinaciji nitko vam neće zamjeriti. Naravno, ako ta cijena ipak ne prelazi neku granicu.

Kvalitetno opremljena i moderno uređena vila ili kuća za odmor s modernom tehnologijom zainteresirat će veći broj gostiju, a vama dati mogućnost postavljanja veće cijene. Nerealno je tražiti visoku cijenu za vilu u koju godinama ništa nije uloženo.

Pri odluci o rezervaciji gosti obrate pažnju na opremljenost tehnologijom koja će im olakšati ili uljepšati boravak (aparati za kavu, kuhala, mikrovalne pećnice, perilica za suđe, perilica za veš, razni kućanski aparati). 

 

villa-vie-blagaj
villa-vie-blagaj

Svakako je bitno pobrinuti se da namještaj ne bude star, dotrajao ili neodržavan.

Iznajmljivači često ne žele ulagati u nekretninu koju iznajmljuju smatrajući to prevelikim troškom, te mnogi od njih ne shvaćaju da ulaganjem i opremanjem kuća raste njegova vrijednost, cijena, te da kroz određeno vrijeme ipak dolazi do isplativosti.

Ako uz osnovni sadržaj nudite i neke dodatne pogodnosti ili sadržaj automatski ste povećali cijenu svoje smještajne jedinice.

Primjerice, gost će biti zadovoljan ukoliko ima mogućnost korištenja jacuzzija, saune, spa usluge, korištenja roštilja, kamina, teniskih terena, dječje igraonice ili parking za automobil u sklopu smještaja.

Kako odrediti optimalnu cijenu apartmana

Mostar Property Management i iskustvo sa ponudom luksuznih vila i kuća za odmor

Mostar Property Management u svojoj ponudi ima raznoliku ponudu, od luksuznih vila do jednostavnijih kuća za odmor. Kao primjer navodimo jednu od vila i jednu od kuća za odmor.

Luxury Villa Horizon vila koja je i prvotno namijenjena u svrhu iznajmljivanja, te opremljena za goste. Osim osnovnog sadržaja i opreme, ima vanjsku kuhinju, vanjski bar, vanjski namještaj za opuštanje, bilijar 

Holiday Home Heaven je kuća za odmor koja je preuređena iz prvotne namjene privatne upotrebe u objekat za iznajmljivanje gostima.

Ima prostrano, uređeno dvorište i opremljena je u potpunosti za doček gostiju.

Više o vilama i kućama za odmor iz MPM ponude

Zbog što kvalitetnije i odgovornije usluge gostima, ali i našim klijentima (vlasnicima vila i kuća za odmor), Mostar Property Management uveo je precizno vrijeme check in-a i check out-a za sve objekte. Precizno vrijeme prijave i odjave omogućava vam dovoljno vremena za čišćenje objekta nakon odjave gostiju i pripremanje za dolazak novih gostiju. 

Gosti pri svojoj rezervaciji vide postavljena pravila za prijavu i odjavu.

6 laganih koraka za poboljšavanje vaše vidljivosti na Booking.com

 

Mi u Mostar Property Management smo se kroz višegodišnje iskustvo rada s gostima susreli sa brojnim prevarama, pokušajima prevare i  lažnim gostima, ali smo i stekli dovoljno iskustva za prepoznavanje sumnjivih upita, rezervacija i gostiju.

Rješenje problema je u predautorizaciji naplate, odnosno da se osigura iznos naplate, što MPM agencija ima u svojoj praksi.

Također, imamo automatsku naplatu i sustav provjere kreditnih kartica, te u su novi trendovi i iskustva nametnuli da se gotovo pa ne može rezervirati smještaj bez kreditne kartice.

Kako prepoznati lažne goste i više informacija o provjeri sumnjivih gostiju na:

Problematični i lažni gosti na online portalima za rezervacije

Sve naše objekte možete pogledati i direktno rezervirati na https://hit-booker.book.rentl.io/

Ono što mi radimo je više od oglašavanja na web stranicama, mi znamo što je potrebno da vaš apartman, stan, kuća ili vila budu primijećeni.

Web: www.mostarpropertymanagement.com

 Mob: +387 63 035 427

 Viber/WhatsApp/Mob : +385 91 570 0104

 E-mail: info@mostarpropertymanagement.com

✅ Globalna prisutnost
✅ Channel manager
✅ Više rezervacija
✅ 24/7 podrška

logo mostar property management

Leave a Reply

Zašto raditi s nama?

  • Povećajte zaradu
  • Channel Manager
  •  Globalna prisutnost
  • Podrška  24/7

Neke od naših jedinica

Villa Vie - Hit Boker - Swimming pool
Villa Rosa - Hit Booker - pool
Villa Šadrvan - Hit Booker - pool
Villa Nera - etwa - pool
Villa Clea - Hit Booker - pool


Imate pitanje?

Slobodno nam se javite, mi smo tu radi Vas.

+387 63 035 427

 info@mostarpropertymanagement.com

Za Vas besplatni savjeti

Korisni savjeti za uspješno iznajmljivanje apartmana. Budite u tijeku sa informacijama o aktualnim zakonima, novim svjetskim trendovima iz turizma te MPM novostima.

Potrebna Vam je tehnologija?

Doček Nove 2024. godine u većim BiH gradovima
November 30, 2023
Airbnb ažuriranja za zimu 2023.
November 10, 2023
Kako održati popunjenost apartmana tijekom niske sezone 2023
November 6, 2023