fbpx
+387 63 035 427 Pošalji e-mail

Problematični i lažni gosti na online portalima za rezervacije

Iznajmljivanje nekretnina preko raznih booking portala uglavnom je siguran proces. Nakon što ste postavili oglas svog objekta na neki od portala za oglašavanje, spremni ste za dolazak većeg broja rezervacija.

Rastom popularnosti online portala, neki gosti nisu ono što se čini na prvi pogled. Postoji određeni broj prevara koje lažni gosti koriste kako bi prevarili, naštetili iznajmljivačima, te ostvarili osobne koristi.

Po brojnim istraživanjima online prevare na raznim Booking portalima su u velikom porastu zadnjih par godina. Obzirom da  je turizam cjelogodišnja djelatnost, prevaranti se lako mogu ubaciti među redovne goste tako da ih je nekad teško primijetiti, ili ih primijetimo kada je već prekasno.

Više je razloga zbog kojih su online portali za rezervacije sve više meta prevaranata.

Prije svega, rezervacije su neopipljive, odnosno ne radi se o fizičkom proizvodu koji treba poslati ili primiti. Također, prosječna vrijednost lažne rezervacije je između 300$ i 600$, dakle, ovakve rezervacije su itekako vrijedne. Osim toga online rezervacije se odvijaju brzo-momentalno. A obzirom da kroz nekoliko sati rezervacija postaje aktivna, teško je uočiti i blokirati prevaru u trenutku pravljenja rezervacije. Nekad se čak i cijeli vaš oglas kopira i zloupotrijebi na drugome mjestu.

Kako bi se zaštitili od prevara, bitno je pripremiti se za potencijalne rizike. Izabrali smo neke od mnogo znakova upozorenja koji pokazuju da je vaš potencijalni gost možda prevarant. Važno je napomenuti da niti jedan od navedenih znakova sam po sebi ne znači mnogo, već se radi o kombinaciji različitih faktora koji otkrivaju lažnog gosta.

1. Nedostatak osnovnih gramatičkih vještina i pravopisa engleskog jezika

Iako ovo nije točno u svim slučajevima, nepoznavanje osnovnih pravila engleskog jezika može biti veliki znak upozorenja. Ukoliko osoba koja šalje upit nema osnovna znanja iz gramatike, pravopisa ili pisanja engleskog jezika, ili često ponavljaju ono što su napisali, trebate detaljno provjeriti upit. Jer, možda vas pokušavaju prevariti. 

Najčešće za takve poruke, prvo pomislite da su botovske, odnosno generičke.

2. Pružaju vam previše informacija

Ukoliko je u prvoj komunikaciji gost naveo više informacija nego što ste očekivali, te ima dosta nebitnih podataka poput zanimanja, ili vam navode dugu priču o tome zašto posjećuju vaš grad, držite ih na distanci i ne vjerujte svemu što kažu.

3. Putovanje je “iznenađenje” za nekoga drugog

Istina je da nema ništa previše neobično u iznenađenju druge osobe putovanjem, ali neki bi to mogli koristiti kako bi iskoristili iznajmljivače. Putovanja iznenađenja, nažalost, mogu iz raznih razloga propasti bilo kada. Dakle, radi se o prilično nestabilnoj vrsti rezervacije. Tako kada prihvaćate zahtjev za rezervaciju, obavezno tražite ime i kontakt detalje za osobu na čije ime se pravi rezervacija. Bilo bi od koristi  tražiti neki depozit, odnosno avans ili uključiti striktnu politiku otkazivanja kako bi izbjegli prevarante.

4. Ne žele koristiti način plaćanja koji ste odabrali

Ukoliko imate rezervacijski sistem na web stranici gdje imate online sustav za naplatu, i primite zahtjev od gosta da plati na neki drugi način, to je s razlogom.

Stoga, ako potencijalni gost ponudi plaćanje izvan tih okvira: čekom, bankovnim transferom ili čak gotovinom prilikom dolaska, imate pravo da sumnjate u takvu rezervaciju.

Isto tako, ako gosti ponude da plate više nego što tražite, to bi trebalo biti novo upozorenje. Neki gosti čak koriste lažne ili ukradene kreditne kartice za ovakve trikove.

Kod ovakvih vrsta prevara, gosti bi poslali više novca nego što se traži, ali prije nego znate, Vi ili Vaša banka biste dobili poruke od gosta koji traži povrat novca ili naknadu štete. Pazite se, jer u nekim slučajevima gosti će tvrditi kako je netko drugi odgovoran za rezervaciju te da su mu podaci ukradeni i na osnovu toga će tražiti povrat novca.

5. Ne znaju kada putuju

Većina gostiju svakako jesu fleksibilni što se tiče datuma putovanja i jednostavno im se sviđa smještaj koji vi nudite. Međutim, ako prvenstveno imaju specifičan datum putovanja ali kroz razgovor vam kažu da im nije toliko bitan datum, i da nisu sigurni, onda je moguće da vas žele prevariti.

Osobito trebate obratiti pažnju na to ukoliko se prvotno određen datum dolaska tih gostiju bliži, a oni još uvijek ne daju konačnu potvrdu.

6. Traže od vas da poštom pošaljete ključeve

Prije razvoja online portala za rezervacije bilo je sasvim normalno poslati gostima poštom karte, instrukcije za ulazak ili čak ključeve. Neki iznajmljivači koriste i automatski check in s ključ karticama za ulazak u objekt.

Danas je gotovo nezamisliva ovakva praksa. Tako ako netko traži da mu pošaljete ključeve poštom, sigurno ima loše namjere.

7. LAST MINUTE ili rezervacije na dan upita

Brojna istraživanja pokazuju da rezervacije koje pristignu za isti dan kada su napravljene imaju za 5 puta veće šanse da budu prevare. 

U našoj praksi, sve je više last minute rezervacija. Jednostavno, gosti nekad nemaju drugog izbora nego rezervirati odmah. Hotel im je prebukiran ili propustili su let, poslovni put im je produžen i sl. Međutim, ukoliko im izgovor nije baš uvjerljiv, nemojte se ustručavati nego tražite verifikaciju ili detaljno istražite gosta.

Uvijek je bitno slušati što vam instinkt govori- čak i ako će to utjecati na vašu poziciju na portalu. Bolje to, nego da vas opljačkaju gosti!

8. Jednostavno izgleda sumnjivo

Možda ste čuli za izreku: “previše dobro, da bi bilo istinito”, 

To se svakako može odnositi i na iznajmljivanje. Gost koji ponudi da dodatno plati jer mu se previše sviđa vaš objekt ili dio sadržaja vašeg objekta? Samac koji rezervira četverokrevetnu sobu? Bilo što zbog čega ispitujete integritet gosta? Vjerojatno su prevare!  Vjerujte svom instinktu i ne prihvaćajte rezervacije kod kojih sumnjate u namjere gosta.

Problematični i lažni gosti na Airbnb-u

Tko su sumnjivi gosti na Airbnb-u, i kako ih prepoznati?

Postoji nekoliko pitanja koja sebi možete postaviti kada dobijete zahtjev za rezervaciju preko Airbnb-a: Je li gost ispunio barem osnovne podatke na svom profilu? Je li  proveo dovoljno vremena na stranici kako bi popunio neobavezna polja? 

U našem dugogodišnjem radu s Airbnb gostima primijetili smo direktnu povezanost da nepotpun profil uglavnom vodi do “lošeg iskustva s gostima”. 

Navodimo najvažnije stavke koje ćete koristiti u procjeni vjerodostojnosti nekog profila potencijalnih gostiju:

 1. Profilna slika gosta je slikana izbliza i nije mutna.
 2. Stavljeno je vlastito ime.
 3. Postavljen je trenutni grad stanovanja i odakle gost dolazi.
 4. Kreiran je profil prije mnogo godina (napomena: ovaj dio profila se automatski popunjava, ali je jako bitna informacija).
 5. Gost je verificiran na mnogo načina.
 6. Opis je preko 100 riječi.
 7. Iznajmljivači su mu davali recenzije.
 8. Verificiran je offline ID.
 9. Postavljene su dodatne informacije o gostu. 0
 10. Gost je kreirao barem jednu Airbnb listu želja (Wish list).
 11. Gost je ujedno i iznajmljivač.

Možemo se složiti da su recenzije najbitnija stavka profila. Kad vam stigne upit od potencijalno sumnjivog gosta pregledati ćete što o njemu kažu oni koji su ga prethodno ugostili, jesu li bili zadovoljni.

Ako gost ima više od tri recenzije od gostiju ili iznajmljivača u proteklih 12 mjeseci, onda je 100% siguran.

Najčešći primjer sumnjivih gostiju iz naše prakse 

Gosti žele komunicirati izvan Airbnb-a, te kao razlog navode da imaju ponudu za vas, da imaju nešto da vam objasne, da vas pitaju. 

Jasno da nijedan online portal za rezervacije, pa ni Airbnb ne odobrava da se njihova stranica koristi za dogovor o izbjegavanju komunikacije. Podsjećamo da svi online portali imaju proviziju na rezervacije napravljene na njihovim platformama. Zbog toga strogo kontroliraju prepiske gostiju i domaćina, te su uveli ograničenja na slanje kontakt brojeva telefona, e – mailove, web stranice, ukratko, sve na sve načine na koje možete kontaktirati gosta izvan njihovog sustava. 

Gosti sumnjivih namjera i potencijalni prevaranti, svakako pronađu način da u drugim oblicima navedu kontakt broj.

Vrlo je važno kao oglašivač i domaćin surađivati s Airbnb-om u prijavi ovakvih gostiju i njihovih upita. 

Uklanjanje gostiju sumnjivih namjera, čini Airbnb sigurnijim mjestom za oglas vašeg objekta, bez straha da ćete biti prevareni i opljačkani. Airbnb s vama gradi partnerski odnos međusobnog povjerenja, te mogu biti sigurni da njihove platforme nećete koristiti za izbjegavanje komunikacije, rezervacije preko njih, te im time naštetiti.

Mi u Mostar Property Management smo u svom višegodišnjem radu s raznim gostima, stekli dovoljno iskustva za prepoznavanje sumnjivih upita, rezervacija i gostiju.

Rješenje problema je u pred autorizaciji naplate, odnosno da se osigura iznos naplate, što MPM agencija ima u svojoj praksi.

Također, imamo automatsku naplatu i sustav provjere kreditnih kartica, te u su novi trendovi i iskustva nametnuli da se gotovo pa ne može rezervirati smještaj bez kreditne kartice.

Naš cilj je zaštititi naše klijente, odnosno vlasnike objekata od prevara, neugodnosti sa sumnjivim gostima, ali i dati sigurnost gostima da će dobiti uslugu kakvu su platili.

Na linku ispod saznajte više o našim uslugama i modelima saradnje koje MPM agencija za iznajmljivanje apartmana nudi i postanite naš partner: https://www.mostarpropertymanagement.com/postani-partner/

Vi odmarajte mi radimo za vas!
✅ Globalna prisutnost
✅ Channel manager
✅ Više rezervacija
✅ 24/7 podrška
www.mostarpropertymanagement.com

logo mostar property management

Leave a Reply

Zašto raditi s nama?

 • Povećajte zaradu
 • Channel Manager
 •  Globalna prisutnost
 • Podrška  24/7

Neke od naših jedinica

Villa Vie - Hit Boker - Swimming pool
Villa Rosa - Hit Booker - pool
Villa Nera - etwa - pool


Imate pitanje?

Slobodno nam se javite, mi smo tu radi Vas.

+387 63 035 427

 info@mostarpropertymanagement.com

Za Vas besplatni savjeti

Korisni savjeti za uspješno iznajmljivanje apartmana. Budite u tijeku sa informacijama o aktualnim zakonima, novim svjetskim trendovima iz turizma te MPM novostima.

Potrebna Vam je tehnologija?

Upute za registraciju i kategorizaciju privatnog smještaja u Trebinju 2024
Upute za registraciju i kategorizaciju privatnog smještaja u Trebinju 2024
April 10, 2024
prijava i registracija smještaja i gostiju
Prijavljivanje privatnog smještaja u Kantonu Sarajevo 2024
April 8, 2024
Oglašavanje i iznajmljivanje vila i kuća za odmor u Hercegovini 2024
April 5, 2024