+387 63 035 427 Pošalji e-mail

Priprema smještaja za turističku sezonu 2019.

Detaljan vodič za sezonu bez stresa!

Kako smo već pisali rijetko tko može reći da je njegov smještaj na kraju sezone ista kakav je bio na početku. Stoga se svake godine mora odraditi priprema smještaja za predstojeću turističku sezonu.

Čist, uredan i dobro održavan smještaj uvjet je kako smanjiti rizik od gostovih reklamacija. Goste će uredan smještaj također ponukati da nam daju dobre osvrte na prodajnim kanalima, da dođu u isti smještaj naredne sezone te vas preporuče prijateljima i obitelji.

Čišćenje je jedan od najbitnijih preduvjeta kvalitete u privatnom smještaju. Nemojte dopustiti greške, nesmotrenost, brzopletost ili aljkavost, jer se to može odraziti na Vaš poslovni rezultat.

U nastavku Vam dajemo detaljan naputak za provjeru stanja uređenosti i ispravnosti smještaja, tj. na što trebate obratiti pozornost i kako se kvalitetno priprema smještaj za sezonu i dolazak vašeg prvog gosta. 

Najvažniji je prvi utisak

Pripremite se kvalitetno za početak nove turističke sezone i obratite pažnju na exterijer jednako kao i na interijer vašeg smještajnog objekta.

Dovršena fasada, održavan i oplijevljen vrt; bez polomljenih grana, polomljenih nogostupnih ploča. Osigurano i po mogućnosti natkriveno parking mjesto jednako je važno kao i uređen interijer. Ukoliko imate stepenište provjerite stanje ograde.

Ispravno funkcioniranje vanjske rasvjete na objektu, osvijetljena terasa (solarna rasvjeta, baklje ili električna) doprinosi boljem ugođaju, boravku gosta na otvorenom u večernjim satima, ali i sigurnom kretanju i smanjenoj mogućnosti nezgode (ozljeđivanja) gosta.

Pregledajte vanjske i unutrašnje zidove i  ukoliko su uprljani od prstiju i prljavštine, prebojiti ih ili pokušati obrisati vlažnom krpom. Također provjerite sve otvore; vrata i prozore. Za dobru pripremu smještaja vrlo je važno provjeriti sve odvode i dovode vode kao i sve prekidače i utičnice.

Pripremite vaš vrt za turističku sezonu

Pregledajte i vaš vrtni namještaj. A ako imate bazen potrudite se da osim čiste vode u bazenu gost  imaju i dovoljan broj ležaljki i stolica na raspolaganju.

Ukoliko uz smještaj imate i dio za vanjski roštilj, lijepo je pripremiti i drvo za potpalu te malu vrećicu uglja. Radi se o malenoj investiciji a gostu će to značiti puno.

priprema smještaja za sezonu 2019 ukljucuje i detaljan pregled kuhinje i svih uređaja

Posvećenost svakom detalju

Dobra priprema smještaja za novu turističku sezonu uvijek mora uključiti pregled svih kućanskih aparata koji su na raspolaganje gostu. Frižider, aparat za kavu, vrč za vodu, sušilo za kosu, pegla i usisivač moraju biti ispravni. Nabavite/ provjerite dasku za peglanje i sušilo za veš.

Očistite klima uređaj i pobrinite se da svi daljinski upravljači na početku sezone imaju potpuno nove, ispravne baterije! Zatim provjerite i sve sijalice i izmijenite one koje ne rade.

U sobama i dnevnom boravku provjerite krevete, ormare; neka ništa ne škripi i ormari neka se lagano i potpuno zatvaraju.

Ako vam pod nije prekriven tepihom pobrinite se da ispred svakog ležaja imate neki manji tepih ili stazu koja se ne kliže.

Besprijekorna čistoća

Sve tepihe je potrebno temeljito oprati prije početka sezone. Ovo isto vrijedi za zavjese i posteljinu.Nemojte zaboraviti dubinski usisati kauč i sjedeću garnituru u dnevnom boravku. Nakupljena prašina može utjecati na kvalitetu boravka vašeg gosta, pogotovu ako se kauč ili sofa koriste i kao pomoćni ležaj.

Ako imate perilicu za suđe i perilicu za veš pobrinite se da budu čiste i ispravne. Dobro je kupiti sredstvo za čišćenje perilice te ih upaliti na jedan od programa tako da uz provjeru ispravnosti ujedno i očistimo unutrašnjost i izbjegnemo pojavu neugodnih mirisa kada gost otvori uređaj.

detaljno upustvo za pripremu smjeptaja za novu turističku sezonu 2019

Izgled i opremljenost kupaonice su iznimno važni. Česme ne smiju kapati, poklopac na toaletu ne smije padati, kada i tuš moraju biti besprijekorno čisti.  Danas je vrlo lako obnovit spojeve i popraviti istrošeni i požutjeli silikon, a šamponi i sapuni se mogu staviti u lijepe kontejnere koje možete uskladiti sa bojama pločica.

Provjerite bojler!

Jedna od stvari koju nikako ne smijete propustiti je provjeriti bojler i osigurati da se u njemu može zagrijati dostatna količina tople vode. Nerijetko se ovo previdi pa se u naočigled velikom bojleru zagrije jako mala količina vode zbog velikih naslaga kamenca. Redovito čišćenje i servis štedi struju i produžava dugovječnost bojlera.

Čista, mekana posteljina i ručnici baš za svakog gosta, svaki put!

Pregledajte sve ručnike i posteljinu. Izmijenite sve što  je dotrajalo te osigurajte dovoljan broj većih ručnika za kupanje i manjih za lice i ruke. Idealno je da svakog gosta dočekaju dva velika i jedna mali ručnik.

Dotrajale madrace i jastuke promjenite te osigurajte najmanje tri kompleta posteljine za svaki ležaj. Provjerite sitnice, kao imaju li sve jastučnice dugmad!

Kuhinja sa dovoljno posuđa

Kvalitetna priprema smještaja za turističku sezonu uključuje i detaljan pregled kuhinje, sve spojeve i odvode. Odvod u kuhinji je najbolje rastaviti i pomno isprati cijevi. Ulijte i  sredstvo za čišćenje u odvod da budete sigurni da neće doći do nekog začepljenja već sa prvim gostom.

Prebrojite sve čaše, tanjure i pribor za jelo. Trebali bi imati barem po jedno od svakog za svakog od gostiju. Pregledajte i posuđe, neka sve bude na broju, uredno i čisto. Zamijenite sve što je razbijeno, napuklo ili dotrajalo i započnite novu sezonu s potpuno opremljenom kuhinjom, baš kako i piše u vašem oglasu za iznajmljivanje.

Pregledajte stol i stolice i pripazite da imate dovoljan broj stolica. Dovoljan je broj koji odgovara maksimalnom broju osoba koje možete primiti u vaš smještajni objekt.

Miris dobrodošlice

Gost ulaskom u smještajnu jedinicu prvi kontakt s prostorom ostvaruje i kroz osjet mirisa. I koliko god smještaj bio dobro uređen, neprozračnost ili teški mirisi u prostoru mogu gosta odbiti. Neka priprema smještaja za novu turističku sezonu 2019. uključi i blagodati podneblja: osvježite prostor mirisom lavande.

Uvijek dostupni

– Ne zaboravite ostaviti svoj broj telefona/ mobitela gostima (naglasite Vašu dostupnost 24h/dan, bitno je da znaju da ste tu ako Vas trebaju), brošuru s osnovnim informacijama, lozinku za internet, pismo (piće) dobrodošlice, autentičan suvenir…

Ukoliko se želite posavjetovati sa profesionalcima kada je u pitanju priprema smještaja za novu turstičku sezonu 2019, Mostar Property Management vam stoji na raspolaganju.

Ukoliko se želite posavjetovati sa profesionalcima kada je u pitanju priprema smještaja za novu turstičku sezonu 2019, Mostar Property Management vam stoji na raspolaganju.

Leave a Reply