fbpx
+387 63 035 424 Pošalji e-mail

Zanima Vas kako najlakše zaraditi od nekretnine? Razmišljate o oglašavanju apartmana, a vlasnik ste kuće, stana ili vikendice u kojima ne boravite? Bilo da se već bavite izdavanjem ili ste novi u svemu ovome, mi smo tu da Vam pomognemo da uz minimalan trud maksimizirate svoju zaradu. Mostar Property Management  je agencija za iznajmljivanje apartmana koja okuplja tim stručnjaka koji će se pobrinuti o svemu, počevši od profesionalnih opisa i fotografija, preko oglašavanja, komunikacije i brige o gostima, do naplate smještaja, čišćenja i održavanja Vašeg apartmana. Na Vama je samo da se opustite i uživate dok Vaš stan donosi novac.

Od prazne gajbe do punog novčanika – iskoristite priliku da od Vaše nekretnine zaradite novac

Možda ste skoro naslijedili stan, ili imate vikendicu koju baš i ne obilazite često? Zašto ne biste iskoristili priliku da od Vaše nekretnine zaradite novac i to uz gotovo bez i malo truda? Evo i kako.

Prije oglašavanja apartmana je, naravno, potrebno malo sređivanja i pripreme. To uglavnom podrazumijeva krečenje, detaljno čišćenje, naročito kuhinje i kupatila, možda zamjenu starog namještaja, opremanje osnovnim potrepštinama kako bi se Vaš budući gost osjećao komforno i kao kod kuće. Vlasnici najčešće ovo urade sami, ali ukoliko Vam je potrebna pomoć ili savjet profesionalaca, ne libite se da kontaktirate našu agenciju za iznajmljivanje apartmana, Mostar Property Management.

Sljedeći korak je fotografiranje. Da bi bili konkurentni u eri digitalne ekspanzije bitno je da fotografije Vaše nekretnine budu profesionalne ili nalik na profesionalne i dopadljive. Činjenica je da fotografije prodaju nekretninu, jer pored lokacije to je prva stvar na koju će potencijalni gost obratiti pažnju. Sigurno ste i Vi nekada tražili smještaj putem interneta i sigurno ste u moru nekretnina birali one koje na fotografijama djeluju ljepše, udobnije, novije, čistije.

Opis nekretnine je iduća stavka na koju treba obratiti pažnju prilikom oglašavanja apartmana, jer upravo on može prevagnuti pri odabiru smještaja. Naš tim zna šta gosti žele i kako im to najbolje predstaviti, kako bi se Vaš apartman bolje izdavao, a Vama donosio više novca.

Ovo bi sve bile pripremne stavke koje je poželjno uraditi prije oglašavanja apartmana na booking platformama, oglasnim portalima, personaliziranim internet stranicama ili katalozima agencija za iznajmljivanje apartmana.

Oglašavanje apartmana – vodič od A do Z

Nakon što su pripreme odrađene, spremni ste za oglašavanje smještaja na internetu, o čemu detaljnije možete pročitati na blogu naše agencije za iznajmljivanje apartmana: https://www.mostarpropertymanagement.com/oglasavanje-smjestaja-na-internetu-vodic-za-iznajmljivace/ .

Više korisnih tekstova možete pročitati na našem blogu – BLOG

Kanali za oglašavanje apartmana

Među najpopularnijim kanalima za oglašavanje apartmana u turističke svrhe ističu se platforme poput Bookinga, Airbnba, TripAdvisora, Agode, koje dovode goste iz svih dijelova svijeta. Kako biste Vaš smještaj oglasili potrebno je najprije otvoriti profil na izabranoj booking stranici, unijeti sve relevantne podatke i uploadati fotografije, obično se potpisuje i ugovor o saradnji, dok neke platforme zahtijevaju i skeniranje osobnih dokumenata.

Nakon što je sve ovo obavljeno i odobreno od strane administratora stranice, Vaš apartman je vidljiv online. Prilikom ostvarene rezervacije, Vi kao vlasnik nekretnine plaćate određenu proviziju, a komunikaciju s gostima, dočekivanje i ispraćanje obavljate sami. Što se naplate smještaja tiče, neke platforme omogućavaju ili zahtijevaju od gosta da plati online, dok je kod drugih stanodavac zadužen za naplatu boravka, na licu mjesta po dolasku gosta ili online, prije dolaska gosta, ukoliko je to opcija.

Također, popularno je oglašavanje apartmana putem oglasnih servisa, kakav je Olx.ba, kojeg koriste uglavnom domaći gosti. Provizija posredovanja se ne naplaćuje, ali znatno je i manji promet od rezervacija ostvarenih ovim putem, budući da se sajt bavi oglasima svih vrsta te nije zaživio kao stranica za turistički najam nekretnina.

Iduću popularnu opciju čine agencije za iznajmljivanje apartmana i turističke agencije, koje Vaš stan, kuću ili apartman oglašavaju na svojim internet stranicama i katalozima. Ovisno o lokaciji i smještajnom kapacitetu nekretnine, kao i popularnosti destinacije, neke agencije u svojoj ponudi imaju opciju potpisivanja ugovora “puno za prazno”, gdje agencija obično sezonski po nižoj cijeni uzima u zakup nekretninu koju dalje iznajmljuje u sklopu svoje turističke ponude.

Konačno, moguće je i ostvariti rezervacije putem osobnog web sajta, Facebook ili Instagram stranice.

Ažuriranje kalendara

Opcije su, dakle, brojne, a kako biste osigurali što veći broj rezervacija, te maksimizirali popunjenost smještaja, a samim tim i profit, poželjno je apartman oglasiti na što više booking platformi.

Ovo nas dovodi do potencijalnog problema – usklađivanje kalendara, kako ne bi došlo do preklapanja ili duplih rezervacija, koje mogu dovesti do neprijatnih situacija i potencijalnih komplikacija. Kalendari na svim booking stranicama moraju biti usklađeni, i to se radi ili “ručno”, pojedinačnim ažuriranjem svake stranice ponaosob (što zna biti zamorno, a potkrade se nekad i poneka greška), neke stranice dozvoljavaju importiranje kalendara s drugih stranica, a postoje i softveri i aplikacije koje se plaćaju, a preko kojih možete upravljati rezervacijama.

Briga o gostima

Oglašavanje apartmana i potvrda rezervacije nisu kraj posla. Tu je i briga o gostima, koja podrazumijeva komunikaciju prije dolaska gosta, dočekivanje i ispraćanje gosta, kao i brigu o gostu tokom njegovog boravka u Vašem apartmanu.

Mnogi gosti će prije nego što se odluče baš za Vaš apartman poslati upit. Najčešće su to pitanja vezana za parking, opremljenost apartmana, udaljenost od centra (neke platforme ne daju tačnu lokaciju prije nego što gost potvrdi rezervaciju), prijevoz do aerodroma, vrijeme check-ina i check-outa. Često ćete primiti poruku od gosta na stranom jeziku, što može biti nezgodno ako isti ne razumijete. Dalje, tu su check-in, smještanje gosta i dostupnost domaćina tokom boravka gosta. Konačno, tu je pozdravljanje s gostom i check-out.

Komunikacija je bitna. Važno je uvijek biti profesionalan, ljubazan i ažuran, jer to je prvi utisak koji gost dobiva od domaćina i posljednji koji nosi sa sobom i koji će uticati na to da li će gost Vaš apartman preporučiti drugima ili ne. A što više preporuka imate, veće su šanse da će se i drugi odlučiti baš za Vaš apartman.

Naplata

Konačno, tu je i naplata smještaja. Najčešća opcija je plaćanje u kešu na licu mjesta. Druga opcija je plaćanje karticom, za šta Vam je potreban POS terminal, koji se iznajmljuje od banke i za koji se plaća provizija. Treća opcija (kakvu npr. koristi Airbnb) je da gost plati putem platforme, a Vama se novac po dolasku gosta šalje na bankovni račun. Postoji i opcija da iskomunicirate i dogovorite s gostom da iznos rezervacije ili akontacije uplati na Vaš bankovni ili PayPal račun.

Neka MPM agencija za iznajmljivanje apartmana radi za Vas!

Iznajmljivanje apartmana nije komplikovan posao, iako nije ni toliko jednostavan koliko možda u početku zvuči. Da bi sve bilo cakum-pakum potrebni su trud i vrijeme. A ukoliko Vi to želite, Mostar Property Management je tu da Vam pomogne. Naša agencija za iznajmljivanje apartmana radi sve pomenuto za Vas. Naš tim će se pobrinuti da Vaša nekretnina bude profesionalno i reprezentativno oglašena na svim relevantnim platformama. Možete nas ovlastiti da u Vaše ime upravljamo cijenama i raspoloživošću smještaja, da obavljamo kompletnu komunikaciju i brigu o gostima, i da održavamo Vaš stan, apartman, kuću ili vikendicu.

Vaš stan ima potencijal za zaradu, a Vi sami odlučite do koje mjere želite sami sudjelovati u izdavanju apartmana, a ostalo prepustite naš timu stručnjaka dok Vi uživate i zarađujete.

Na linku ispod saznajte više o našim uslugama i modelima saradnje koje MPM agencija za iznajmljivanje apartmana nudi i postanite naš partner: https://www.mostarpropertymanagement.com/postani-partner/

 

Vi odmarajte mi radimo za vas!
✅ Globalna prisutnost
✅ Channel manager
✅ Više rezervacija
✅ 24/7 podrška
www.mostarpropertymanagement.com

logo mostar property management

Leave a Reply

Zašto raditi s nama?

  • Povećajte zaradu
  • Channel Manager
  •  Globalna prisutnost
  • Podrška  24/7

Neke od naših jedinica

Villa Vie - Hit Boker - Swimming pool
Villa Rosa - Hit Booker - pool
Villa Šadrvan - Hit Booker - pool
Villa Nera - etwa - pool
Villa Clea - Hit Booker - pool


Imate pitanje?

Slobodno nam se javite, mi smo tu radi Vas.

+387 63 035 427

 info@mostarpropertymanagement.com

Za Vas besplatni savjeti

Korisni savjeti za uspješno iznajmljivanje apartmana. Budite u tijeku sa informacijama o aktualnim zakonima, novim svjetskim trendovima iz turizma te MPM novostima.

Potrebna Vam je tehnologija?

Doček Nove 2024. godine u većim BiH gradovima
November 30, 2023
Airbnb ažuriranja za zimu 2023.
November 10, 2023
Kako održati popunjenost apartmana tijekom niske sezone 2023
November 6, 2023