fbpx
+387 63 035 424 Pošalji e-mail

Pripremanje smještaja za turističku sezonu

Nova turistička sezona je na pomolu! Za vlasnike smještajnih objekata, to znači da je vrijeme da pripreme svoje prostore za goste koji dolaze. Bez obzira jeste li vlasnik apartmana, vile ili kuće za odmor, ovdje su ključni koraci kako biste osigurali besprijekoran boravak za svoje goste.

Ukoliko svoju nekretninu spremite na odgovarajući način, sebi ćete olakšati posao tokom sezone za vrijeme smjene gostiju ili dok su gosti u vašem smještaju.

U ovom slučaju vrijedi: dobra priprema, pola obavljenog posla!

Opremanje objekta za sezonu

Prvi korak u pripremi za novu sezonu je osigurati da je vaš smještaj opremljen svime što gosti mogu zatrebati. Provjerite sve inventare kako biste bili sigurni da su potrebni predmeti poput posteljine, ručnika, posuđa i pribora za jelo u obilju. Pri opremanju posteljinom, ručnicima treba imati na umu da se radi o potrošnim materijalima, stoga je potrebno da osigurate dovoljno rezervne posteljine i ručnika, u slučaju da ih nije moguće oprati na vrijeme ili oprati uopće za vrijeme sezone.

posteljina
posteljina

Kroz višegodišnje iskustvo poslovanja, više puta smo primijetili da vlasnici nekretnina opreme kuhinju s mnogo aparata i uređaja koji olakšavaju pripremu hrane, no često ne obrate pažnju da osiguraju dovoljno pribora za kuhanje, pribora za jelo, posuda za pripremu i posuda za kuhanje. Stoga je važno naglasiti, da bi iznajmljivači kuhinju trebali opremati na način kao da će i sami boraviti u istoj.

opremljena kuhinja
opremljena kuhinja

Pored sadržaja za pripremu hrane, poželjno je osigurati i tokom sezone dopunjavati kuhinju raznim začinima i sredstvima za kuhanje. Gosti će sigurno biti oduševljeni kad mislite i na sitnice, poput vrećica za pripremu čaja, kave.

Osim kuhinje, osigurajte dovoljno potrošnih materijala i u ostalim prostorijama. Osigurajte dovoljnu količinu deterdženata, sredstava za pranje veša, tableta i sredstava za perlicu posuđa i sl.

Servis Tehničkih i Elektronskih Uređaja

Servis klima uređaja
Servis klima uređaja

Bez obzira radi li se o klima uređajima, televizorima, perilicama ili veš mašinama, WiFi mreži ili drugim elektroničkim uređajima, ključno je osigurati da sve funkcionira bez ikakvih problema. Planirajte servisirati sve tehničke uređaje kako biste izbjegli neugodna iznenađenja tijekom boravka gostiju. Naime, svi znamo koliko je u sezoni teško doći do servisera i majstora, a kad i do njih dođemo, cijene usluga su paprenije zbog velike potražnje. Neugodne situacije bi utjecale ne samo u pogoršavanje rada vašeg uređaja, također bi utjecale na zadovoljstvo, iskustvo gostiju u vašem smještaju.

Redovno održavanje također produljuje životni vijek uređaja i smanjuje mogućnost kvara. Ukoliko su tehnički uređaji (veš mašina, klima…) imali kvarove i teškoće u radu, zamijenite ih novim. Svako novo ulaganje ovog tipa, isplatiti će vam se odmah na početku sezone.

Osigurajte dovoljno baterija za daljinske upravljače, kao i rezervne sijalice za rasvjetne uređaje. Bilo bi poželjno u vašem objektu ostaviti i pisane upute za korištenje uređaja, tako ćete olakšati gostu, te izbjeći potencijalne kvarove zbog pogrešnog korištenja.

Osim tehničkih i elektroničkih uređaja, potrebno je provjeriti je li sav namještaj i sadržaj funkcionira besprijekorno, ima li oštećenja, jesu li sve dekoracije i sadržaj dobro pričvršćeni (roletne, satovi, slike…). U slučaju da primijetite i minimalni kvar, potrebno je reagirati, jer se stanje za vrijeme sezone i pri smjeni gostiju može pogoršati, što vam može otežati ugošćavanje.

Detaljno Čišćenje Objekta

Da biste osvježili vašu nekretninu za novu sezonu savjetujemo da okrečite prostorije, osvježite zidove i podove.

Nema ništa važnije od čistoće kada je riječ o smještajnom objektu. Prije dolaska prvih gostiju, obavezno provedite temeljno čišćenje. To uključuje čišćenje svih prostorija, pranje prozora, usisavanje i pranje podova te dezinfekciju kupaonica i kuhinje.

Napravite dubinsko čišćenje kreveta, kauča i dijelova namještaja koje gosti najviše koriste. Pobrinite se da su kreveti uredno posloženi, a sve površine besprijekorno čiste.

Detaljno očistite balkone i vanjski dio, te sklonite prašinu ispod namještaja. Pregledajte je li namještaj oštećen i funkcionira li sve kako treba.

Osiguravanje Dodatnih Pribora i Zabave

dodatni sadržaj u smještaju
dodatni sadržaj u smještaju

Dodatni pribor i zabava mogu učiniti boravak gostiju nezaboravnim. Razmislite o dodavanju malih dodataka poput igara, knjiga, video igara i slično, kako biste gostima omogućili opuštanje i zabavu tijekom boravka.

Ukoliko je koncept vašeg objekta više namijenjen obiteljima, osigurajte sadržaj za djecu: knjige, puzzle, slikovnice, igračke. Uz to možete osigurati krevetac za malu djecu, te hranilicu. Ovo će roditeljima koji dolaze u vaš smještaj osigurati i uljepšati boravak, a vama osigurati pozitivna iskustva vaših gostiju.

Ukoliko želite biti dobar domaćin, poželjno je da svojim gostima podijelite informacije o lokalnim atrakcijama, izletima, restoranima, mjestima koja trebaju posjetiti, javnom prijevozu i slično.

 

Detaljan opis postupka čišćenja apartmana u pet koraka

Priprema vanjskog dijela

Ukoliko iznajmljujete objekat koji posjeduje vanjski dio, dvorište, terasu ili balkon, potrebno je obratiti pažnju na pripremu vanjskog dijela.

Postavite vanjski namještaj poput stolova, stolica i ležaljki te dodajte ukrase poput biljaka ili svjetiljki kako biste stvorili ugodnu atmosferu za opuštanje na otvorenom. Provjerite vanjsko osvjetljenje i osigurajte dovoljno rezervnih žarulja. Također, provjerite stanje i funkcije roštilja, kamina, sača ili drugih vanjskih uređaja te ih pripremite za upotrebu.

Obavite detaljno čišćenje svih vanjskih podnih površina, osvježite vrt sadnjom novog cvijeća i sijanjem trave. Detaljno i dubinski operite ležaljke za sunčanje, stolice i stolove.

Ostavite gostima sredstva i upute za korištenje sadržaja protiv kukaca i komaraca. Naime, u blizini vodenih površina obično imamo velik broj kukaca, komaraca i slično, i većina gostiju se žali na iste. Ostavite gostima sredstva protiv kukaca kako bi u slučaju potrebe sami mogli upotrijebiti.

Priprema bazena

Najvažnija stvar gostima kada biraju kuće za odmor jeste upravo bazen. Obzirom da treba biti napunjen i raditi normalno cijelu sezonu, potrebno je na vrijeme sve provjeriti i pripremiti. Stoga je potrebna: provjera cijelog sustava odvoda, filtera i ostalih dijelova, detaljno čišćenje nakon zimskog perioda.  Potrebno je unošenje kemijskih sredstava protiv nakupljanja algi.

Za vrijeme boravka gostiju potrebna je redovna provjera pH faktora vode, kao i dezinfekcija vode primjenom prilagođenih kemijskih sredstava.

Nakon smjene gostiju je potrebno samo redovno održavanje i čišćenje.

Komunikacija s Gostima

Najvažnije od svega je osigurati transparentnu i otvorenu komunikaciju s gostima. Od trenutka rezervacije pa do odlaska, budite dostupni za sva pitanja ili potrebe koje gosti mogu imati. Pružite im dobrodošlicu s osmijehom i uvijek budite spremni pružiti im nezaboravan boravak.

Mostar Property Management kao agencija za Upravljanje Turističkim Smještajem svojim klijentima nudi:

 • Iskustvo – 7 godina,
 • Pouzdanost i transparentnost,
 • Povjerenje – 120+ aktivnih klijenata s tendencijom rasta,
 • Preko 10 000+ zadovoljnih gostiju,
 • Od početka bavljenja Menadžmentom Turističkog Smještaja 2016., do danas, testirali smo, primijenili i konačno usavršili poslovni model do u detalje.
 • Korištenjem usluga našeg menadžmenta, pridružiti ćete se najvećoj zajednici iznajmljivača privatnog smještaja u Bosni i Hercegovini.
 • Svakim danom dokazujemo da s našim menadžmentom znamo kako iznajmljivačima ostvariti veće prihode, uz istovremenu uštedu vremena.

Među paketima usluga koje nudimo možete izabrati:

 1. Osnovni model – ovaj model je pogodan za već postojeće iznajmljivače koji nisu zadovoljni brojem rezervacija njihovog smještaja. Osim toga pogodan je i za one koji nemaju vremena za svu potrebnu komunikaciju s gostima, i one kojima je potrebna pomoć pri upravljanju cijenama i praćenjem potreba tržišta
 2. Drugi model suradnje — U ovom paketu mi preuzimamo brigu o gostima, no vlasnik nekretnine zadržava pravo na brigu o čišćenju jedinice i pranju posteljine. Pogodan je za sve one koji ne žele imati osobni kontakt s gostima, ali ipak žele zadržati brigu o svojoj nekretnini. also
 3. Model u kojem Vi ne radite ništa! – treći model suradnje pogodan je za sve one koji ne mogu, ne znaju ili se pak ne žele baviti iznajmljivanjem svoje nekretnine. U ovom paketu mi preuzimamo potpunu brigu o nekretnini i gostima.
zašto surađivati s mpm
zašto surađivati s mpm

 

Ono što mi radimo je više od oglašavanja na web stranicama, mi znamo što je potrebno da vaš apartman, stan, kuća ili vila budu primijećeni.

Web: www.mostarpropertymanagement.com

 Whatsapp : +387 63 035 427

 E-mail: info@mostarpropertymanagement.com

Leave a Reply

Zašto raditi s nama?

 • Povećajte zaradu
 • Channel Manager
 •  Globalna prisutnost
 • Podrška  24/7

Neke od naših jedinica

Villa Vie - Hit Boker - Swimming pool
Villa Rosa - Hit Booker - pool
Villa Nera - etwa - pool


Imate pitanje?

Slobodno nam se javite, mi smo tu radi Vas.

+387 63 035 427

 info@mostarpropertymanagement.com

Za Vas besplatni savjeti

Korisni savjeti za uspješno iznajmljivanje apartmana. Budite u tijeku sa informacijama o aktualnim zakonima, novim svjetskim trendovima iz turizma te MPM novostima.

Potrebna Vam je tehnologija?

Upute za registraciju i kategorizaciju privatnog smještaja u Trebinju 2024
Upute za registraciju i kategorizaciju privatnog smještaja u Trebinju 2024
April 10, 2024
prijava i registracija smještaja i gostiju
Prijavljivanje privatnog smještaja u Kantonu Sarajevo 2024
April 8, 2024
Oglašavanje i iznajmljivanje vila i kuća za odmor u Hercegovini 2024
April 5, 2024