fbpx
+387 63 035 424 Pošalji e-mail

Google sve aktivniji pomagač pri iznajmljivanju obiteljskog smještaja

Tržište iznajmljivanja privatnog smještaja preko online portala i kanala poput Booking-a, Airbnb-a i sl., napredovalo je toliko da se Google odlučio uključiti u priču.

Prvo što je Google napravio kad su se odlučili na takav korak, jest dodavanje karata, nakon čega su se uključili u javni prijevoz i letove. Nakon toga su svoju ulogu u ugostiteljstvu podigli na sljedeću razinu preko Google Hotel Ads-a, preko kojeg svaka pretraga za hotele na Google-u završi s kartama hotela uz cijene i online recenzije.

Prilikom pretraživanja smještaja, Google je u početku svojim korisnicima nudio isključivo rezultate hotelskog smještaja, no prikazivao je uočljiv prozorčić u kojem je svakom korisniku davao do znanja da može pretraživati i  apartmane te kuće za odmor.

Kako bi zadovoljio zahtjeve iznajmljivača privatnog smještaja, Google je u lipnju 2017. godine započeo s testiranjem nove vrste usluge koja bi samo jednim klikom učitavala oglase za vile, kuće i apartmane.

Većina iznajmljivača se oglašava na online portalima, a potencijalni gost kada pretražuje smještaj treba otići na neku drugu stranicu pored Google-a kako bi pronašao veći izbor smještaja za određenu državu/grad.

S Google-ovom ponudom izbora privatnog smještaja, samo jednim klikom može se s pretrage hotela prijeći na pretraživanje apartmana, vile i drugih vrsta obiteljskog smještaja. Na ovaj način Google želi spriječiti goste da napuštaju njihovu stranicu, već mogu na Google rezultatima pretrage pronaći pravi smještaj za sebe.

Koje je novitete uveo Google?

I prije uvođenja ove usluge, mnogi apartmani su se mogli pronaći na rezultatima Google pretraživanja. Google je objasnio da se to događalo jer je dio objekata bio nepravilno kategoriziran na portalima, odnosno platformama za oglašavanje, te su zbog toga pri u ponudi bili svrstavani kao hoteli. 

Google je naglasio da nije bilo plaćenih oglasa ili privilegiranih objekata, nego se radilo o običnoj pogrešci, koja je sve te pogrešno kategorizirane objekte izlistavala pored hotelskog smještaja. 

Sada je situacija drugačija jer je Google postrožio svoja pravila, regulacije, te su iznajmljivači privatnog smještaja dobili svoju priliku.

U Googleov sustav za pretragu hotela uvedena je platforma za rezervacije privatnih objekata diljem svijeta, a smještaj je moguće rezervirati putem računala i mobilnih uređaja. Nova platforma trenutno sadrži oglase nekoliko partnera: Booking.com, Airbnb, TripAdvisor, Hotels.com, Expedia, VRBO, HomeAway… 

Sve što trebate znati o Airbnb-u

Sve što trebate znati o Airbnb-u 2. dio

Airbnb kao savršen alat za iznajmljivanje vašeg privatnog smještaja

Na koji način se prikazuju oglasi na Googleu?

Svaki se oglas prikazuje s osnovnim podacima poput imena, cijene, sadržaja, opisa, recenzija i poveznicom na web-stranicu apartmana ili određenog partnera za iznajmljivanje.

Oglasi su u pravilu rangirani organski, odnosno na temelju relevantnosti za osobu koja pretražuje, no pretraga bazirana je isključivo na kompletnu smještajnu jedinicu, a ne sobe unutar nekog apartmana, vile, kuće za odmor i sl.

No korisnicima se svejedno nudi određena mogućnost filtriranja koja se odnosi na broj soba, te sadržaja poput otvorenog bazena, kamina, klime, dozvoljenih kućnih ljubimaca, interneta itd.

Kad je riječ o procesu rezervacije i plaćanja, taj dio se odrađuje na web-stranici Googleovog partnera.

Booking.com – kompletan vodič

6 laganih koraka za poboljšavanje vaše vidljivosti na Booking.com

8 zlatnih zavjeta za iznajmljivanje apartmana

Kako da se vaš oglas pojavi prije oglasa nekog portala za iznajmljivanje smještaja?

Prvi korak kako biste uopće imali pravo i mogućnost „natjecanja“, oglašavanja i licitiranja je izrada web-stranice ako je već nemate.

 

Kao što je prethodno navedeno, razlog tomu je što Google ima takav model poslovanja da sve korisnike preusmjerava na web-stranicu partnera na kojoj mogu rezervirati smještaj. U slučaju da nemate web-stranicu, vaš oglas može prikazati neki drugi portal (Booking.com, Airbnb…),  za što obično trebate platiti proviziju.

No, da bi vaš oglas uistinu „prestigao“ sve prestižne portale i našao se na vrhu pretraživanja, vrlo je važno da web-stranica ima kvalitetnu odrađenu SEO optimizaciju što će omogućiti podizanje stranice na viši nivo u svakom smislu te riječi.

Želite pokrenuti djelatnost iznajmljivanja apartmana i drugih vrsta privatnog smještaja? Zanima vas procedura?

Smještajni menadžment – Budućnost turizma

Oglašavanje apartmana i stanova – kako najlakše zaraditi od nekretnine?

Oglašavanje smještaja na internetu – vodič za iznajmljivače

Od iznimne je važnosti i da imate kvalitetan „booking engine“ koji uključuje konekciju s Googleom, fleksibilne datume, povezanost s Google Analytics… Ovaj sustav omogućuje i olakšava gostima rezerviranje, smanjuje troškove iznajmljivača te povećava prihode smještajne jedinice. 

Sa velikim zadovoljstvom Mostar Property Management predstavlja vam sustav za rezervaciju smještaja preko naše agencije, u samo par klikova.  

Obzirom na zabilježen trend velikog rasta direktnih rezervacija donosimo platformu koja će zadovoljiti potrebe vlasnika smještaja, te olakšati proces rezerviranja potencijalnim gostima.

Konačno, nakon uloženog vremena, truda, znanja, i korištenjem naprednih tehnologija u turizmu, predstavljamo vam Booking Engine za sve naše korisnike:

  https://hit-booker.book.rentl.io/ 

Google partnerstvo s online portalima, no dokad?

Mnogi su u iznajmljivanju smještaja vidjeli izvrsnu priliku za vlastiti rast i razvoj. Bilo da ste iznajmljivač ili pak portal za oglašavanje smještaja, zahvaljujući ovoj djelatnosti imate mogućnost razviti uspješan biznis.

Prilika za proširenjem na tržište smještaja nije promaknula ni Googleu koji je pronašao odličan način da se u svu priču uključi čim prije. I dok trenutno upotrebljava platforme poput Booking.com s ciljem zarade na oglasima, mnogi opravdano smatraju kako je ovo tek Googleov prvi korak prije pokretanja vlastite platforme za oglašavanje obiteljskog smještaja.

I dok se pretpostavlja kako će ovo biti fenomenalna opcija za iznajmljivače koji će nikad jeftinije moći oglasiti svoj smještaj, istovremeno se očekuje itekakav sukob s konkurencijom u obliku putničkih agencija i online portala.

Postavlja se pitanje – može li Google uspjeti „srušiti“ velika imena kao što su Booking.com i Airbnb te uvesti potpunu revoluciju u iznajmljivanje obiteljskog smještaja?

 

 

Leave a Reply

Zašto raditi s nama?

  • Povećajte zaradu
  • Channel Manager
  •  Globalna prisutnost
  • Podrška  24/7

Neke od naših jedinica

Villa Vie - Hit Boker - Swimming pool
Villa Rosa - Hit Booker - pool
Villa Šadrvan - Hit Booker - pool
Villa Nera - etwa - pool
Villa Clea - Hit Booker - pool


Imate pitanje?

Slobodno nam se javite, mi smo tu radi Vas.

+387 63 035 427

 info@mostarpropertymanagement.com

Za Vas besplatni savjeti

Korisni savjeti za uspješno iznajmljivanje apartmana. Budite u tijeku sa informacijama o aktualnim zakonima, novim svjetskim trendovima iz turizma te MPM novostima.

Potrebna Vam je tehnologija?

Doček Nove 2024. godine u većim BiH gradovima
November 30, 2023
Airbnb ažuriranja za zimu 2023.
November 10, 2023
Kako održati popunjenost apartmana tijekom niske sezone 2023
November 6, 2023