fbpx
+387 63 035 424 Pošalji e-mail

Zašto se oglašavati na Bookingu, glavne razlike u odnosu na AirBnB, i kako izbjeći uobičajene zamke?

U ovom članku ćemo Vam predstaviti najpopularniju platformu za rezervaciju smještaja – Booking.com, upoznati Vas sa načinom na koji Booking funkcionira, i povući usporedbe sa njegovim glavnim konkurentom – AirBnB-om.

Booking.com, kao jedna od najvećih stranica za rezervaciju smještaja u svijetu, skoro svakodnevno izaziva brojna pitanja te zabrinutosti vlasnika smještaja. No, krenimo redom.

 

Brojke

Booking.com je dio Priceline grupe, svjetskog lidera za pružanje usluga online rezervacija putovanja te usluga koje su povezane s tim. U svom vlasništvu ima i portale Kayak, Cheapflights, Rentalcars, Agoda itd, te Priceline pokriva 228 zemalja i teritorija u svijetu. Booking.com je najveća platforma za rezervaciju smještaja, koja je kroz svoj model bez naknade za goste, i opciju instant rezerviranja, postao veliki hit među putnicima.

Platforma nudi preko 1.5 milijuna smještajnih jedinica (npr. hotela i pansiona), od kojih su 831,000 za kratkotrajni najam. Booking.com se bavi samo čitavim objektima, dok Airbnb nudi i zajedničke i privatne sobe.

Airbnb nudi preko 3 milijuna smještajnih jedinica, a skoro 50 % tih jedinica su čitavi objekti, njih oko 1.5 milijuna. Airbnb nudi približno 1.8 puta više jedinica za kratkotrajni najam od Bookinga.

5 milijuna noćenja dnevno se rezervira preko Booking.com-a, prevedeno godišnje to je vrtoglavih 547.5 milijuna u 2016. godini (prema podacima Priceline-a). U usporedi s tim 52 milijuna noćenja se rezerviralo preko Airbnb-a u istoj godini. Prema neslužbenim prognozama, u 2017. godini broj noćenja preko Booking.com-a dosegao je brojku od skoro 700,000 mil.

 

Ključne razlike između Airbnb-a i Booking-a

Airbnb važi kao društvena platforma. Cilj joj je stvoriti zajednicu između vlasnika smještaja i putnika, te ohrabruje domaćina i gosta ta formiraju neku vrstu povezanosti. I domaćini i gosti se ocijenjuju i jedno od njih može odlučiti da ne nastavi sa rezervacijskim procesom ukoliko to ne žele, u slučaju da je opcija instant rezerviranja isključena.

S druge strane, Booking.com je servis za rezerviranje. Nema neke posebne interakcije između vlasnika i gosta prije same rezervacije (iako se i preko Bookinga se može ostvariti pozitivna interakcija sa budućim gostom, ali svakako rjeđe nego što je to slučaj s Airbnb-om). Booking dopušta samo gostu  da ocijeni vlasnika i njegov smještaj, dok vlasnik ne može ocijeniti gosta.

Kao Bookingov glavni konkurent, Airbnb promovira opciju instant rezerviranja. Domaćini koji ne odgovaraju na upite ili odbijaju rezervacije, štete ugledu Airbnb-a. To je jedan od glavnih faktora zbog čega su domaćini penalizirani na njihovom sajtu i stoga jedinice sa opcijom instant rezerviranja imaju prednost na njihovoj tražilici.

Postavljanje smještaja 

Postaviti smještaj i započeti s radom na Airbnb-u je jednostavnije nego na Bookingu. Prijavite se kao domaćin, dodate svoj smještaj, izabarete uvjete rezerviranja koje želite, odredite cijene, način plaćanja i spremni ste. Možete već danas imati gosta u Vašem smještaju i već sutra biti isplaćeni preko vašeg bankovnog računa.

Procedura na Bookingu je nešto kompliciranija. Morate kreirati svoj smještaj i čekati odobrenje, što može potrajati i do dva tjedna, ali i duže. Booking u dosta slučajeva na Vašu poštansku adresu šalje kod, i nerijetko zna proteći dosta vremena prije nego pismo sa kodom stigne na Vašu adresu. Mostar Property Management kao agencija sa velikim brojem smještajnih jedinica ima poseban odnos sa Booking-om. Svaka naša nova jedinica će se pojaviti na Booking.com-u najkasnije u roku od dva dana, a najčešće već sutradan.

Sljedeći korak koji morate poduzeti je izabrati uvjete rezerviranja, kreirati cjenovnu kategoriju i povezati je s vašim uvjetima rezerviranja, postaviti cijene, napraviti račun sa PayPalom ili nekim drugim online servisom, ukoliko želite naplatiti gostu prije dolaska, ili ako ne želite da vam se plaća gotovinom.

Provizija i načini plaćanja

Bitna razlika između Booking-a i Airbnb-a je sama naknada, odnosno provizija. Booking.com ne naplaćuje proviziju od gostiju, dok Airbnb to čini.

U slučaju da želite da vam gost unaprijed plati određeni iznos od rezervacije., ili želite vidjeti metodu kojom gost plaća, morate imati pristup detaljima njegove kreditne kartice i biti u mogućnosti da obavite transakciju. Da biste uradili ovo, morate u postavkama namjestiti nekoliko stvari:

  1. Samo prihvatati rezervacije od gostiju koji su pružili detalje svoje kreditne kartice

Ove postavke možete pronaći na  Smještajni objekt > Uvjeti > Opcija plaćanja za goste

Također je dobro zatražiti od gosta adresu i broj telefona u slučaju plaćanja kreditnom karticom. To možete uraditi na  Smještajni objekt > Uvjeti > Informacije o gostu

  1. Postaviti i koristiti online servise koji omogućavaju da se novčane transakcije obavljaju u potpunosti preko interneta ( npr. Paypal ili Stripe)

Alternativa plaćanja kreditnim karticama je naravno gotovina, no u tom slučaju nemate pravo naplate u slučaju otkazanih rezervacija ili ukoliko se gost ne pojavi, što je i najveća zamjerka vlasnika Bookingu. Vlasnici smatraju da nisu dovoljno zaštićeni, jer gosti često znaju rezervirati više smještaja da bi se osigurali, da bi na kraju odabrali samo jedan koji im najviše odgovara. U tom slučaju vlasnici ostaju bez novca, a nemaju dovoljno vremena da bi popunili svoj smještaj kroz nove rezervacije. Iz Booking-a su najavili da će se ozbiljno pozabaviti ovim pitanjem i pronaći model kojim bi se ovo važno pitanje rješilo.

Booking.com ne naplaćuje proviziju od rezervacije automatski, nego na kraju mjeseca šalje račun za taj mjesec koji ste dužni platiti. Airbnb odmah na ukupni iznos od svake rezervacije odbije iznos svoje provizije. U slučaju da nemate dovoljno novca na vašem bankovnom računu da platite Bookingu njihov račun, vaš smještaj će biti blokiran sa njihovoj stranici, tako da nećete moći primate nove rezervacije dok ne podmirite dugovanje.

 

Uobičajene zamke i kako ih izbjeći

Booking.com prihvaća samo instant rezervacije. Nema upita i kad gost jednom rezervira, vi ne možete otkazati rezervaciju. Zato je od krucijalne važnosti imati točnu raspoloživost i cijene na Bookingu. Ukoliko to ne pružite, a dobijete dvostruku rezervaciju, dužni ste gostu osigurati zamjenski smještaj. U slučaju preklapanja rezervacija, novom gostu ćete morati osigurati smještaj. On mora biti na istoj lokaciji, ili dovoljno blizu i u istom ili višem cjenovnom rangu, nikako nižem. Također ste dužni pokriti troškove mogućeg prijevoza, telefonskih razgovora i razlike u cijeni između vašeg i zamjenskog smještaja.

Povrh svega, i dalje ste obavezni platiti proviziju za rezervaciju koju ste morali otkazati. Proviziju niste dužni platiti u slučaju ako ste na Bookingu tek 30 dana ili manje, ili ste imali manje od 5 dvostrukih rezervacija u proteklih 12 mjeseci).

Mostar Property Management u svom radu koristi napredne usluge channel managera, koja mogućnost dvostrukih rezervacija smanjuje na manje od 1%, i time vas štedi mogućih neugodnosti kroz koje biste prolazili u slučaju preklapanja rezervacija.

Bitna razlika između Booking-a i Airbnb-a je ta što Booking ne naplaćuje proviziju od gosta. Provizija Booking.com-u iznosi minimalno 12 %. Provizija Airbnb-u iznosi samo 3 %, ali Airbnb naplaćuje proviziju i gostu, i to 6-12 %. To znači da ćete vi kao vlasnik, od ukupnog iznosa rezervacije morati platiti Bookingu veću proviziju nego u slučaju da vam je taj isti gost došao preko Airbnb-a, međutim provizija koju Airbnb naplaćuje gostu u konačnici rezultira većom prodajnom cijenom vaše jedinice na njihovoj tražilici, od cijene koju ste vi postavili.

Odnos provizije koju plaćate Airbnb-u i Bookingu

Pomoću nekoliko jednostavnih računica možete zaraditi uvijek isti iznos, bez obzira gdje je gost rezervirao vaš smještaj.

  1. Odredite koji iznos želite zaraditi – vaša Standardna cijena
  2. Podesite proviziju da biste odredili koju cijenu ćete postaviti na svaki od prodajnih kanala

Primjer:

Cijena koju ćete postaviti = Standardna cijena / (1 – iznos provizije)

Gosti otkazuju u kratkom vremenu prije dolaska ili se ne pojave bez ikakve naknade

Uvjeti otkazivanja Airbnb-a 

Airbnb daje domaćinima na izbor tri standardizirane vrste uvjeta otkazivanja (fleksibilni, umjereni i strogi). Oni služe za zaštitu domaćina i gostiju, iako su više naklonjeni zaštiti gosta. Fleksibilni se primjenjuju ako gost otkaže u roku jednog dana, umjereni u roku od 5 dana, a strogi u roku od 7 dana. Superstrogi uvjeti otkazivanja primjenjuju se na posebne okolnosti i dostupni su samo uz pozivnicu. Uvjeti otkazivanja dugoročnih rezervacija primjenjuju se na sve rezervacije u trajanju od najmanje 28 noćenja.

Uvjeti otkazivanja Bookinga 

Što se tiče Bookinga, ukoliko tražite smještaj, zasigurno ćete vidjeti natpise ”besplatno otkazivanje” ili ”nije potreban polog”. Možete pomisliti da Booking ovo nameće vlasnicima, ali to zapravo nije slučaj.

Iznajmljivači imaju opciju da im Booking.com naplaćuje rezervaciju, kao i da iznajmljivač sam naplati od gosta. Većina iznajmljivača u svom ekstranetu imaju u financijama opciju za aktiviranje usluge naplate bookinga, dok poneki i nisu te sreće. Oni nemaju drugog izbora nego sami naplaćivati i čekati kada će im se u financijama pokazati ta opcija. Ostali koji imaju uslugu naplate Bookinga, sami u svojim uvjetima određuju kako i koliko će se gosta teretiti za otkazivanje ili nedolazak. Onako kako postavite uvjete, Booking.com će ih ispoštivati i ne morate brinuti da će gost krenuti tražiti povrat. Booking ionako bez Vašeg dopuštenja neće gostima vratiti novac.

Potrebno je samo biti oprezan pri postavljanju uvjeta: ako stavite da će se polog naplaćivati i to da će se naplaćivati ”odmah nakon rezervacije”, tada u startu eliminirate nevažeće kartice, lažne rezervacije i sl. Ako stavite da će se polog naplatiti u trenutku kada više nema besplatnog otkazivanja, tada vam se može dogoditi da rezervacija stoji i onda točno 30-i ili 15-i dan se otkaže (ovisno jeste li stavili 30 ili 15 dana za besplatno otkazivanje). To zna biti frustrirajuće pa je onda najbolje postaviti opciju da uzimate polog koji će se naplatiti odmah nakon rezervacije.

Što se tiče vlastite naplate, tu ste vi sami zaduženi za naplatu i to vam piše kada formirate uvjete. Ukoliko stavite da će se polog naplatiti odmah nakon rezervacije, tada čim gost rezervira, šaljete poruku s iznosom pologa, rokom do kad se mora polog uplatiti (najmanje 24 sata) te podaci o vlasniku računa i IBAN za uplatu pologa.
Ukoliko vam gost ne uplati u zadanom roku, tada imate dvije mogućnosti. Prva je nazvati Booking i rezervaciju otkazati odmah. Druga mogućnost je da kliknete na ”zatraži otkazivanje rezervacije” i odaberete ”uplata nije zaprimljena”. Tim činom dali ste gostu još 24 sata za uplatu pologa. Niste automatski otkazali rezervaciju nego je gost dobio poruku da ima još 24 sata za uplatu pologa. Ako ni tada ne uplati, zovite Booking i otkažite rezervaciju. Ako ste stavili uvjete da će se polog naplatiti u trenutku kada više nema mogućnosti besplatnog otkazivanja, tada gosti imaju pravo da ne uplate odmah nego tek 30-i dan prije dolaska i nećete moći otkazati rezervaciju sve do 30 dana prije dolaska. Zato je i tom slučaju najbolje staviti da se polog naplaćuje odmah nakon rezervacije.

Za razliku od Airbnb-a, uvjeti otkazivanja kod Bookinga su fleksibilniji. Možete kreirati i strože uvjete otkazivanja, npr. kada ne nudite povrat novca ni u kom slučaju. Tada možete i ponuditi određeni popust za goste koji odaberu ove uvjete.

 

Zaključak

Booking.com je nastao kao mali start-up servis još 1996. godine. U početku bio predviđen isključivo za hotele, no proširio je svoje ponudu i na ostale vrste smještaja. Airbnb nudi isključivo privatni smještaj u kući, stanu, sobi, pa i nekim nekonvencionalnim mjestima poput broda, kućice na drvetu, iglua. Sam Airbnb je i nastao igrom slučaja, tako što su njegovi sadašnji  vlasnici, kao tada 27-godišnji studenti dizajna, pokušali zaraditi za stanarinu. Napravili su internet stranicu , kojima su posjetiteljima konferencije u San Franciscu nudili tri zračna madraca u svom stanu, zajedno sa doručkom, za 80 dolara. U roku od 24 sata složili su web stranicu i poslali je blogerima iz svijeta dizajna. Ubrzo su ljudi iz cijelog svijeta kontaktirali u želji da prenoće u njihovom stanu, jer su sva mjesta radi konferencije bila mjesecima unaprijed rasprodana. Tako je sve počelo, a Airbnb sada vrijedi 31 milijardu dolara

Dok je Booking.com strogo platforma za rezerviranje smještaja, Airbnb počiva na ideji ekonomije dijeljenja. Njegov cilj je da se napravi baza smještaja gdje će se gost osjećati kao kod kuće, ali i ponuditi mu lokalno iskustvo. To se postiže tako što će se gost povezati sa ljudima koji su već bili na određenoj destinaciji, saznati iz prve ruke kakav je smještaj bio, ali i gdje su najbliži kafići, restorani, što posjetiti itd.

Svakako prednost Airbnb-a u odnosu na Booking.com je ta što i vlasnik može ocijenjivati gosta, što ostalim iznajmljivačima pruža sigurnost. Što se tiče plaćanja, gost plaća smještaj Airbnb-u, koji drži novac dok se gost ne pojavi, što daje sigurnost i vlasniku i gostu. Vlasnik je osiguran ako gost otkaže, a gost ukoliko smještaj nije onakav kakvim ga je vlasnik opisao na stranici.  Ako se gost ne pojavi, novac će mu svejedno biti skinut s računa. Pravo povrata ima ako otkaže na vrijeme i to uz naknadu.

S druge strane, Booking je dosta fleksibilniji od Airbnb-a. Dopušta kreiranje više cjenovnih kategorija, omogućuje gostu da plati i gotovinom, što velikom broju gostiju odgovara. No u tom slučaju vlasnik nije dovoljno osiguran u slučaju otkazivanja ili nepojavljivanja. Također, mladi ljudi dosta više koriste Airbnb nego Booking, ali recimo on još uvijek nema program za poslovne ljude. S druge strane, Booking ima Genius program koji poslovnim ljudima nudi određene popuste. Kao dvije najveće i najpopularnije plaftorme za rezerviranje smještaja, Booking.com i Airbnb imaju svoje prednosti i nedostatke. Dok neki vlasnici više preferiraju Booking, a neki Airbnb, moguće je kombinirati obje plaftorme kako biste ostvarili veću popunjenost vašeg smještaja. O tome, kako pravilno postaviti vaš smještaj da bude konkurentan na obje platforme, više u narednim blogovima.

1 Response

Leave a Reply

Zašto raditi s nama?

  • Povećajte zaradu
  • Channel Manager
  •  Globalna prisutnost
  • Podrška  24/7

Neke od naših jedinica

Villa Vie - Hit Boker - Swimming pool
Villa Rosa - Hit Booker - pool
Villa Šadrvan - Hit Booker - pool
Villa Nera - etwa - pool
Villa Clea - Hit Booker - pool


Imate pitanje?

Slobodno nam se javite, mi smo tu radi Vas.

+387 63 035 427

 info@mostarpropertymanagement.com

Za Vas besplatni savjeti

Korisni savjeti za uspješno iznajmljivanje apartmana. Budite u tijeku sa informacijama o aktualnim zakonima, novim svjetskim trendovima iz turizma te MPM novostima.

Potrebna Vam je tehnologija?

Doček Nove 2024. godine u većim BiH gradovima
November 30, 2023
Airbnb ažuriranja za zimu 2023.
November 10, 2023
Kako održati popunjenost apartmana tijekom niske sezone 2023
November 6, 2023