fbpx
+387 63 035 424 Pošalji e-mail

Početkom ovog mjeseca Airbnb je predstavio ažuriranje svojih programa zaštite domaćina i kreiranje AirCovera.

AirCover predstavlja program sveobuhvatne, besplatne zaštite za sve Airbnb domaćine.

 

Program je nastao nakon što su brojni domaćini kroz komunikaciju sa Airbnb korisničkom podrškom, tokom radnih radionica i kroz Centar zajednice izrazili želju za većom zaštitom domaćina. Domaćini su izrazili zabrinutost za štete koje nastaju u objektu koji oglašavaju, za vrijeme boravka gostiju, gdje se ponekad radi o većim financijskim i drugim posljedicama.

Šta ako gost puši u smještaju, te vama je potrebno posebno čišćenje? Šta ako je pas gosta prouzrokovao štetu na namještaju i vi morate da ga popravite?

Airbnb domaćini su također ranije izrazili nezadovoljstvo procesom dobivanja nadoknade štete, sporost administracije i procedure često je domaćinima izazivalo stres obzirom da bi uz postojeću štetu i posljedice, morali već imati spreman objekat za dolazak novih gostiju.

Airbnb je prepoznao probleme domaćina koji oglašavaju objekte na njihovoj platformi i tako nastaje AirCover.

Ako gost ošteti smještaj ili imovinu tokom boravka na Airbnbu, AirCover nudi zaštitu od oštećenja u iznosu od 1 milion USD. Airbnb već je pokrivao ako gost uništi primjerice tepih čašom crvenog vina, a sada, uz proširenu pokrivenost, pokrivaju i ako mačka gosta pocijepa zavjese i slično.

Proširena pokrivenost uključuje:

 • Zaštita od oštećenja koja prouzrokuju kućni ljubimci – šteta koju nanesu četveronožni gosti je pokrivena
 • Zaštita za dubinsko čišćenje: Nadoknađuje neočekivane troškove čišćenja, poput uklanjanja mirisa cigarete ako gost puši u objektu
 • Zaštita od gubitka prihoda: AirCover nadoknađuje izgubljeni prihod ako otkažete potvrđene rezervacije na Airbnbu zbog štete koju su prouzrokovali prethodni gosti
 • Rok za podnošenje zahtjeva od 14 dana: Ako gosti naprave štetu, domaćini imaju 14 dana da zatraže nadoknadu nakon što gosti odu iz smještaja; nije važno jesu li novi gosti već došli u smještaj
 • Brže nadoknade: Domaćini dobivaju brže isplate štete koju prouzrokuju gosti (u prosjeku 9 dana)
 • Brže praćenje za Superdomaćine: Sada domaćini sa statusom “Superdomaćina” dobivaju prioritetnu podršku i brže nadoknade

Ako domaćin treba zatražiti nadoknadu, samo pošalje zahtjev za AirCover putem Airbnb Centra za posredovanje. Kad pošalje zahtjev, Airbnb obavijest ćemo gosta o tome šta je oštećeno ili što nedostaje. Gost tada ima rok od 72 sata da plati iznos koji domaćin traži. Ako gost odbije platiti puni iznos ili ne odgovori, Domaćin će moći uključiti Airbnbovu službu podrške u rješavanje problema.

Osiguranje domaćina od odgovornosti u iznosu od 1 milion USD

Osiguranje od odgovornosti odnosi se na domaćine u rijetkim slučajevima kad se gost povrijedi ili dođe do oštećenja ili krađe njegove imovine dok boravi u smještaju. Uključene su i osobe koje pomažu s ugošćavanjem, kao što su sudomaćini i čistači, kako bi se domaćini osjećali sigurno tokom ugošćavanja na Airbnb-u.

Osiguranje domaćina od odgovornosti pokriva domaćina ako su pravno odgovorni za sljedeće:

 • Tjelesna povreda gosta (ili drugih)
 • Šteta ili krađa imovine koja pripada gostu (ili drugima)
 • Šteta koju je gost (ili drugi) prouzrokovao u zajedničkim prostorima, kao što su predvorja zgrade i obližnji objekti

Ako kao domaćin trebate podnijeti zahtjev, idite na Airbnb obrazac za osiguranje od odgovornosti. Podaci će se poslati Airbnb-ovom pouzdanom osiguravatelju treće strane, koji će dodijeliti zahtjev predstavniku. Oni će riješiti zahtjev u skladu s uvjetima police osiguranja.

Saznajte više o Osiguranju domaćina od odgovornosti

 

 

 

Leave a Reply

Zašto raditi s nama?

 • Povećajte zaradu
 • Channel Manager
 •  Globalna prisutnost
 • Podrška  24/7

Neke od naših jedinica

Villa Vie - Hit Boker - Swimming pool
Villa Rosa - Hit Booker - pool
Villa Šadrvan - Hit Booker - pool
Villa Nera - etwa - pool
Villa Clea - Hit Booker - pool


Imate pitanje?

Slobodno nam se javite, mi smo tu radi Vas.

+387 63 035 427

 info@mostarpropertymanagement.com

Za Vas besplatni savjeti

Korisni savjeti za uspješno iznajmljivanje apartmana. Budite u tijeku sa informacijama o aktualnim zakonima, novim svjetskim trendovima iz turizma te MPM novostima.

Potrebna Vam je tehnologija?

Doček Nove 2024. godine u većim BiH gradovima
November 30, 2023
Airbnb ažuriranja za zimu 2023.
November 10, 2023
Kako održati popunjenost apartmana tijekom niske sezone 2023
November 6, 2023