Airbnb - savršen alat za iznajmljivanje Mostar PropertyManagement
+387 63 035 427 Pošalji e-mail

Airbnb kao savršen alat za iznajmljivanje vašeg privatnog smještaja

airbnb_mpm

U ovom članku nećemo objašnjavati kako se prijaviti i oglasiti vaš smještaj na jednoj od najpopularnijih web stranica za iznajmljivanje privatnog smještaja. Ovdje ćemo pokriti neke osnove i nove stvari. Za kraj ćemo predstaviti statističku sliku grada Mostara na popularnoj tražilici za iznajmljivanje privatnog smještaja. Kao i savjete za sve iznajmljivače u gradu Mostaru.

Airbnbn u osmom mjesecu ove godine slavi 10-u godišnjicu od osnivanja, a njihova vrijednost se procjenjuje na 30 milijardi dolara.

Bez obzira na to o kakvom se prostoru ili prostoriji radi, uz Airbnb možete na jednostavan i siguran način ostvarivati zaradu i doprijeti do milijuna putnika koji traže jedinstveni smještaj poput vašega.

 • Na Airbnbu imate potpunu autonomiju za vaš smještaj (cijena, dostupnost, kućni red, pravila otkazivanja, vrijeme dolaska i odlaska gosta)
 • Na Airbnbu postoji zajednica i programski alati, koji vas savjetuju o ugošćivanju i razmjeni ideja koje jamče uspjeh.

Sigurnost na Airbnbu

Prednost Airbnb-a je u tome što se omogućuje kvalitetna komunikacija između gosta i domaćina pa tako neki ga nazivaju i društvena mreža za privatni smještaj. Komunikacija sa gostima je izrazito lagana i sigurna.

Sigurnost airbnb

Airbnb je jako dobro organiziran i siguran za sve sudionike, proces plaćanja je odlično sređen jer su oni posrednici između transakcije. Znači da gost ne može rezervirati vaš smještaj a da ne uplati novce, dok na Bookingu to nije slučaj. Vaš novac se isplaćuje 3-5 radnih dana nakon što gost izađe iz vašeg smještaja. Nakon toga, još jedna odlična stvar kod Airbnb-a je ta da ne samo da gost ocijeni vaš smještaj po zadanim kriterijima nego i vi ocijenite gosta. To dovodi do jako lijepog i složenog filtriranja kvalitetnih gostiju.

Airbnb se stalno razvija i unapređuje svoju mrežu, tako su uveli neke novitete koji su jako korisni za goste, kao na primjer doživljaji ili zajedničko rezerviranje smještaja. Jedna od većih novosti koje su uveli u zadnje vrijeme jeste ta, da sada i gost može postati „Supergost“, dok je dosada to bilo samo ponuđeno domaćinima koji su mogli postati super domaćini (Superhost).  Više o superhostu i kako postati možete pročitati na ovom linku

 

superhost

Superhostovi zarađuju 22 % više od drugih domaćina* i uživaju mnoštvo nagrada

Još jedna od inovativnih opcija koje nudi Airbnb jest „pozovi domaćina“ omogućuje vam zaradu od 100$ ukoliko pozovete novog domaćina da se oglasi na na Airbnb. Nakon što vaš prijatelj kojeg ste vi pozvali dobije i realizira jednu rezervaciju na vaš račun stiže bonus od 100$.

Više o novostima možete pročitati na Airbnb novosti

Statistički podaci za Airbnb za grad Mostar

mapa_mostara_airbnb

 

U gradu Mostaru postoji 588 oglasa koje se prikazuju na popularnoj tražilici. Od toga je:

 • Apartmani koji se izdaju u cijelosti: 318
 • Privatne sobe: 247
 • Dijeljenje sobe : 23

Statistika_mostar_airbnb

Broj aktivnih iznajmljivača u Mostaru:

 • Super hosts: 60
 • Domaćini sa više jedinica: 96
 • Domaćini sa jednom jedinicom : 172

hostova

 

Prosječna cijena izdavanja smještaja je 31€, što je po našem mišljenju preniska cijena.

 

prosjecna_cijena

 

Potrebno je da iznajmljivači više cijene svoj smještaj i uslugu koju nude. Tržište diktira cijene, a dosta iznajmljivača podcjenjuje svoj smještaj. Zbog toga ruše cijene na tržištu u nadi da će ostvariti više zarade. Ne razumiju da time ruše cijelo tržište i da dugoročno gledano rade veliku štetu tržištu. Kada bi prosječna cijena u Mostaru bila 40€-50€ popunjenost bi bila ista, a možda čak i veća. Naravno, to se ne može dogoditi preko noći, ali savjetujemo da svaki iznajmljivač podiže svoju cijenu za 10% na godišnjoj razini. Poučeni iskustvom iz Hrvatske (Dubrovnik), cijena apartmana za 4 osobe 2015. godine je bila cc 400kn, dok sada u 2018-oj, cijena za 2 osobe iznosi i do 800kn.

Još jedan jako bitan faktor u određivanju cijene je taj što moramo razmišljati kao gosti koji nam dolaze. Kod nas još prevladava razmišljanje o cijenama u našoj domaćoj valuti – konvertibilna marka (BAM). Savjet za sve iznajmljivače je taj da pokušate razmišljati o vašim cijenama u Evropskoj valuti EUR. Tada ćete dobiti realniju sliku vašeg smještaja.

Kada netko vidi da vaš smještaj iznajmljujete za 60 BAM što izgleda kao normalna cijena za naše tržište, naše goste i naše uvjete. Ali razmislite kako to izgleda drugim gostima koji dolaze iz Europske Unije. 30€, smiješno zar ne?

rast

Prikaz porasta iznajmljivanja u Mostaru

Savjet kako dobiti dobre komentare na vašem profilu

Poučeni iskustvom i praćenjem tržišta otkrili smo što je gostima najvažnije kod smještaja.

graf

Kada smo analizirali komentare i ocjena dobili smo ove statističke podatke. Ali jedan podatak koji je po našem mišljenju jako važan jeste taj „Prvi kontakt s gostom“.

Smatramo da je to jedna od najvažnijih stvari kod iznajmljivanja. To je prvi dojam i susretljivost domaćina koji će ponuditi gostima svoje vrijeme na raspolaganje i prenijeti im sve glavne informacije vezena za smještaj i popratne sadržaje. Naravno, ne treba izostaviti čistoću, udobnost i druge važne faktore koje gosti ocjenjuju u vašem smještaju. Ali polovicu posla ste napravili, ukoliko je vaš prvi kontakt, odnosno upoznavanje s gostom, protekao pozitivno i srdačno.

Oslobodite se stresa iznajmljivanja i prepustite nama profesionalnu brigu o vašem smještaju. Ocjena kojom će gost na kraju ocijeniti svoj boravak i Vašu nekretninu, reći će o nama i našoj usluzi puno više od bilo kakvih riječi! Mostar Property Management

Leave a Reply

Zašto raditi s nama?

 • Povećajte zaradu
 • Channel Manager
 •  Globalna prisutnost
 • Podrška  24/7

Neke od naših jedinica

Vila Idila Buna Mostar Vila sa otvorenim bayenom i privatnom plažom
Luksuzna Vila horizon Blagaj Mostar
vila-blossom-blagaj-mostar
vila-verde-blagaj-mostar-garden-open-pool-river-buna
turisticko-odmaraliste-zlatni-dol-feature
vila-oggi-blagaj-mostar
vila-adrie-neum-terasa


Imate pitanje?

Slobodno nam se javite, mi smo tu radi Vas.

+387 63 035 427

 info@mostarpropertymanagement.com

Za Vas besplatni savjeti

Korisni savjeti za uspješno iznajmljivanje apartmana. Budite u tijeku sa informacijama o aktualnim zakonima, novim svjetskim trendovima iz turizma te MPM novostima.

Potrebna Vam je tehnologija?

Važnost fotografije apartmana
March 31, 2021
Kontakt sa gostima kao novi fokus
March 30, 2021
Važnost ujednačene cijene smještaja kroz sve prodajne kanale
March 29, 2021