fbpx
+387 63 035 424 Pošalji e-mail

Airbnb kao savršen alat za iznajmljivanje vašeg privatnog smještaja

airbnb_mpm

U ovom članku nećemo objašnjavati kako se prijaviti i oglasiti vaš smještaj na jednoj od najpopularnijih web stranica za iznajmljivanje privatnog smještaja. Ovdje ćemo pokriti neke osnove i nove stvari. Za kraj ćemo predstaviti statističku sliku grada Mostara na popularnoj tražilici za iznajmljivanje privatnog smještaja. Kao i savjete za sve iznajmljivače u gradu Mostaru.

Airbnbn u osmom mjesecu ove godine slavi 10-u godišnjicu od osnivanja, a njihova vrijednost se procjenjuje na 30 milijardi dolara.

Bez obzira na to o kakvom se prostoru ili prostoriji radi, uz Airbnb možete na jednostavan i siguran način ostvarivati zaradu i doprijeti do milijuna putnika koji traže jedinstveni smještaj poput vašega.

 • Na Airbnbu imate potpunu autonomiju za vaš smještaj (cijena, dostupnost, kućni red, pravila otkazivanja, vrijeme dolaska i odlaska gosta)
 • Na Airbnbu postoji zajednica i programski alati, koji vas savjetuju o ugošćivanju i razmjeni ideja koje jamče uspjeh.

Sigurnost na Airbnbu

Prednost Airbnb-a je u tome što se omogućuje kvalitetna komunikacija između gosta i domaćina pa tako neki ga nazivaju i društvena mreža za privatni smještaj. Komunikacija sa gostima je izrazito lagana i sigurna.

Sigurnost airbnb

Airbnb je jako dobro organiziran i siguran za sve sudionike, proces plaćanja je odlično sređen jer su oni posrednici između transakcije. Znači da gost ne može rezervirati vaš smještaj a da ne uplati novce, dok na Bookingu to nije slučaj. Vaš novac se isplaćuje 3-5 radnih dana nakon što gost izađe iz vašeg smještaja. Nakon toga, još jedna odlična stvar kod Airbnb-a je ta da ne samo da gost ocijeni vaš smještaj po zadanim kriterijima nego i vi ocijenite gosta. To dovodi do jako lijepog i složenog filtriranja kvalitetnih gostiju.

Airbnb se stalno razvija i unapređuje svoju mrežu, tako su uveli neke novitete koji su jako korisni za goste, kao na primjer doživljaji ili zajedničko rezerviranje smještaja. Jedna od većih novosti koje su uveli u zadnje vrijeme jeste ta, da sada i gost može postati „Supergost“, dok je dosada to bilo samo ponuđeno domaćinima koji su mogli postati super domaćini (Superhost).  Više o superhostu i kako postati možete pročitati na ovom linku

 

superhost

Superhostovi zarađuju 22 % više od drugih domaćina* i uživaju mnoštvo nagrada

Još jedna od inovativnih opcija koje nudi Airbnb jest „pozovi domaćina“ omogućuje vam zaradu od 100$ ukoliko pozovete novog domaćina da se oglasi na na Airbnb. Nakon što vaš prijatelj kojeg ste vi pozvali dobije i realizira jednu rezervaciju na vaš račun stiže bonus od 100$.

Više o novostima možete pročitati na Airbnb novosti

Statistički podaci za Airbnb za grad Mostar

mapa_mostara_airbnb

 

U gradu Mostaru postoji 588 oglasa koje se prikazuju na popularnoj tražilici. Od toga je:

 • Apartmani koji se izdaju u cijelosti: 318
 • Privatne sobe: 247
 • Dijeljenje sobe : 23

Statistika_mostar_airbnb

Broj aktivnih iznajmljivača u Mostaru:

 • Super hosts: 60
 • Domaćini sa više jedinica: 96
 • Domaćini sa jednom jedinicom : 172

hostova

 

Prosječna cijena izdavanja smještaja je 31€, što je po našem mišljenju preniska cijena.

 

prosjecna_cijena

 

Potrebno je da iznajmljivači više cijene svoj smještaj i uslugu koju nude. Tržište diktira cijene, a dosta iznajmljivača podcjenjuje svoj smještaj. Zbog toga ruše cijene na tržištu u nadi da će ostvariti više zarade. Ne razumiju da time ruše cijelo tržište i da dugoročno gledano rade veliku štetu tržištu. Kada bi prosječna cijena u Mostaru bila 40€-50€ popunjenost bi bila ista, a možda čak i veća. Naravno, to se ne može dogoditi preko noći, ali savjetujemo da svaki iznajmljivač podiže svoju cijenu za 10% na godišnjoj razini. Poučeni iskustvom iz Hrvatske (Dubrovnik), cijena apartmana za 4 osobe 2015. godine je bila cc 400kn, dok sada u 2018-oj, cijena za 2 osobe iznosi i do 800kn.

Još jedan jako bitan faktor u određivanju cijene je taj što moramo razmišljati kao gosti koji nam dolaze. Kod nas još prevladava razmišljanje o cijenama u našoj domaćoj valuti – konvertibilna marka (BAM). Savjet za sve iznajmljivače je taj da pokušate razmišljati o vašim cijenama u Evropskoj valuti EUR. Tada ćete dobiti realniju sliku vašeg smještaja.

Kada netko vidi da vaš smještaj iznajmljujete za 60 BAM što izgleda kao normalna cijena za naše tržište, naše goste i naše uvjete. Ali razmislite kako to izgleda drugim gostima koji dolaze iz Europske Unije. 30€, smiješno zar ne?

rast

Prikaz porasta iznajmljivanja u Mostaru

Savjet kako dobiti dobre komentare na vašem profilu

Poučeni iskustvom i praćenjem tržišta otkrili smo što je gostima najvažnije kod smještaja.

graf

Kada smo analizirali komentare i ocjena dobili smo ove statističke podatke. Ali jedan podatak koji je po našem mišljenju jako važan jeste taj „Prvi kontakt s gostom“.

Smatramo da je to jedna od najvažnijih stvari kod iznajmljivanja. To je prvi dojam i susretljivost domaćina koji će ponuditi gostima svoje vrijeme na raspolaganje i prenijeti im sve glavne informacije vezena za smještaj i popratne sadržaje. Naravno, ne treba izostaviti čistoću, udobnost i druge važne faktore koje gosti ocjenjuju u vašem smještaju. Ali polovicu posla ste napravili, ukoliko je vaš prvi kontakt, odnosno upoznavanje s gostom, protekao pozitivno i srdačno.

Oslobodite se stresa iznajmljivanja i prepustite nama profesionalnu brigu o vašem smještaju. Ocjena kojom će gost na kraju ocijeniti svoj boravak i Vašu nekretninu, reći će o nama i našoj usluzi puno više od bilo kakvih riječi! Mostar Property Management

Leave a Reply

Zašto raditi s nama?

 • Povećajte zaradu
 • Channel Manager
 •  Globalna prisutnost
 • Podrška  24/7

Neke od naših jedinica

Villa Vie - Hit Boker - Swimming pool
Villa Rosa - Hit Booker - pool
Villa Šadrvan - Hit Booker - pool
Villa Nera - etwa - pool
Villa Clea - Hit Booker - pool


Imate pitanje?

Slobodno nam se javite, mi smo tu radi Vas.

+387 63 035 427

 info@mostarpropertymanagement.com

Za Vas besplatni savjeti

Korisni savjeti za uspješno iznajmljivanje apartmana. Budite u tijeku sa informacijama o aktualnim zakonima, novim svjetskim trendovima iz turizma te MPM novostima.

Potrebna Vam je tehnologija?

Doček Nove 2024. godine u većim BiH gradovima
November 30, 2023
Airbnb ažuriranja za zimu 2023.
November 10, 2023
Kako održati popunjenost apartmana tijekom niske sezone 2023
November 6, 2023