fbpx
+387 63 035 424 Pošalji e-mail

Airbnb ili Booking: Tko će preuzeti tržište online oglašavanja smještaja

 

airbnb_booking

Sukob između dva ogromna konkurenta, Airbnb i Booking.com, za tržište vrijedno iznad 560 milijardi dolara za oglašavanje smještaja tek je na pomolu. Stariji, Booking.com, ima prednost tržišta dok novi izazivač, Airbnb, predstavlja novu ekonomiju koja raste iz dana u dan.

Booking.com

Posjeduje prednost zbog sveopće prisutnosti na tržištu te na fokusu koji stavlja na sve vrste smještajnih objekata. Također se provode A/B testiranja rezervacijskog procesa te precizna optimizacija za rezultate pretrage, samim time stvarajući najjaču platformu za rezervacije na tržištu.

Airbnb

Predstavlja novu generaciju online rezerviranja koji testira važnost na 3 najvažnija faktora: cijena, lokacija te doživljaj destinacije. Airbnb nudi svojim klijentima nova tržišta koja do sada nisu bila toliko raširena na ostalim stranicama. Uz integraciju hotela i B&B (Bed and breakfast) objekata preko treće strane i njihovih sučelja važno je istaknuti i stvaranje sasvim nove kategorije smještaja – „Airbnb plus“ za koju je moguće ispuniti ogromnu količinu standardiziranih kriterija koji povećaju broj mogućih smještaja. Svrha svega ovoga je uspostavljanje Airbnb kao predvodnika u online rezervacijama smještaja koje obuhvaća i hotelske i privatne rezervacije.

Sukob titana

Airbnb-Booking-Mpm

Naravno, sukob ove dvije strane je neizbježan te obje strane vuku neke poteze koje rezultiraju širenjem na određena tržišta. Kao što se Airbnb proširio na hotelski sektor, Booking.com je uzeo privatni sektor u svoje redove. U usporedbi s Airbnb-om, Booking.com ima oko 700 tisuća objekta manje što planiraju nadomjestiti individualnim smještajima koje bi akvizirali u privatnom sektoru. Trenutni rast Booking.com-a od 50% će se nastavit te će za godinu dana sustići ponudu Airbnb-a.

Postoje razne varijable koje predstavljaju razliku između ova dva giganta. Neke od tih varijabli su doživljaji i iskustva gore navedenih aplikacija. Airbnb-ov direktor tvrdi da „njegova tvrtka ima prednost zahvaljujući kojoj putnici mogu sve pronaći“ te se na njihovoj aplikaciji nude različita stečena iskustva te restorani uz smještaj. Također, provizija je bitna varijabla kojoj su krajnji potrošači skloni. Booking.com za svoje oglašavanje smještaja uzima 12-20 posto za svoje usluge dok Airbnb uzima od 3-5 posto, što je iznimno manje.

Airbnb je svojim djelovanjem uspio izgraditi vlastiti brand na online turističkom tržištu zahvaljujući svojem unikatnom sadržaju te se to isplatilo kroz publiku koja se vraća zbog kvalitete. Airbnb koristi ovo da se poveže na emocionalnoj razini te stvara određenu održivost na kraće staze. Uzrok kratkoće te strategije je da unikatnost „presuši“ nakon određenog vremena i čitav proces postaje automatiziran, dok Booking.com funkcionira sa strategijom koja se fokusira na isplativ promet preko online kanala, što povećava vjerodostojnost sa vremenom zbog uspješnog djelovanja.

Booking.com posjeduje aplikaciju koja pokriva sve potrebe putnika no ona je ograničena na korisnike desktopa dok Airbnb ima aplikaciju koja je više pristupačna modernom putniku i koristi se kao mobilna aplikacija osmišljena kao pomoć u putu.

Faktor koji će presuditi!

Najveći faktor za većinu putnika su cijene koje ove dvije strane nude. Provizije su već prije opisane no naplata se vrši drukčije. Airbnb privlači iznajmljivače sa provizijom od 3-5 posto no uz to uzimaju naknadu od gostiju koja ide od 6 do 12 posto, ali može biti i veća.

 

Airbnb-Booking-Mpm-1

 

Sve u svemu, sukob ove dvije strane dolazi do kraja te pobjednik ovog „sukoba titana“ je Booking.om. Globalno tržište koje vrijedi preko 560 milijardi dolara te zbog jednostavne ponude i prodajnih kanala koji se temelje na cijeni- Booking.com je u prednosti te čak može pobijediti Airbnb na vlastitom terenu. No, Airbnb će i dalje biti tu, prilagođavati se i nadograđivati da bi ostvarilo prvo mjesto- što je ipak nedostižno, bar za sljedećih par godina.

 

Leave a Reply

Zašto raditi s nama?

  • Povećajte zaradu
  • Channel Manager
  •  Globalna prisutnost
  • Podrška  24/7

Neke od naših jedinica

Villa Vie - Hit Boker - Swimming pool
Villa Rosa - Hit Booker - pool
Villa Šadrvan - Hit Booker - pool
Villa Nera - etwa - pool
Villa Clea - Hit Booker - pool


Imate pitanje?

Slobodno nam se javite, mi smo tu radi Vas.

+387 63 035 427

 info@mostarpropertymanagement.com

Za Vas besplatni savjeti

Korisni savjeti za uspješno iznajmljivanje apartmana. Budite u tijeku sa informacijama o aktualnim zakonima, novim svjetskim trendovima iz turizma te MPM novostima.

Potrebna Vam je tehnologija?

Doček Nove 2024. godine u većim BiH gradovima
November 30, 2023
Airbnb ažuriranja za zimu 2023.
November 10, 2023
Kako održati popunjenost apartmana tijekom niske sezone 2023
November 6, 2023