fbpx
+387 63 035 427 Pošalji e-mail

Airbnb je objavio 25 novih nadogradnji za domaćine koje će poboljšati njihovo iskustvo. Među nadogradnjama, postoji 6 koje su posebno bitne i koje će imati veliki značaj u sezoni 2023. Ovim putem ćemo predstaviti najbitnije nadogradnje, koje će utjecati na način na koji domaćini upravljaju svojim objektima, pružaju usluge i komuniciraju s gostima.

Preuređeni alati za upravljanje cijenama

Ažurirane cijene po stavkama i poboljšani popusti mogu vam pomoći da upravljate svojom cijenom.  Na jednom, prikladnom mjestu možete prilagoditi cijene, promijeniti dostupnost i pregledati sve popuste ili promocije koje ste postavili. Bez obzira na to koji alat za upravljanje cijenama koristite, pokazat će se koliko gost plaća i koliko vi zarađujete. Olakšano je i postavljanje popusta. Jednostavno pomaknite pokazivač miša, i prosječna sedmična ili mjesečna cijena se mijenja s iznosom popusta.

Ažurirane cijene po stavkama

U narednim sedmicama uvodi se ažurirani alat za prikaz cijena po stavkama. Jednostavno odaberite bilo koji broj noćenja u kalendaru, da biste dobili detalje o ukupnoj cijeni za te datume. Cijena po stavkama prikazuje cijenu noćenja, naknade, popuste ili promocije, poreze i vašu zaradu. U kalendaru odaberite bilo koji otvoreni datum ili period. Ispod cijene noćenja nalazi se dugme s ukupnom cijenom koju bi gost platio za tu rezervaciju. Dodirom ili klikom na dugme prikazat će se cijena i zarada po stavkama.

Poređenje sličnih oglasa

Po prvi put na Airbnbu možete uporediti svoju cijenu s prosječnim cijenama sličnih smještaja koje gosti rezervišu u blizini. Nova mapa za domaćine vam omogućava trenutni pristup prosječnim cijenama smještaja sličnih vašem, bez obzira na to jesu li rezervisani ili ne. Možete je koristiti kad god određujete ili ažurirate cijenu.

Saznajte kako uporediti cijene:

 • Odaberite bilo koji otvoreni datum u kalendaru ili možete odabrati raspon datuma do šest noćenja.
 • Dodirnite ili kliknite na cijenu noćenja. Dugme neposredno ispod cijene prikazuje ikonu mape i riječi „uporedite svoju cijenu”.
 • Dodirnite ili kliknite na to dugme kako biste prikazali mapu prosječnih cijena za smještaje slične vašem. Na mapi možete prikazati prosječne cijene rezervisanih ili nerezervisanih smještaja u vašem području.

Cijene prikazane za domaćine na karti odražavaju prosječnu cijenu svakog rezervisanog ili nerezervisanog smještaja za odabrane datume. Faktori koji određuju koji su oglasi slični uključuju lokaciju, veličinu, karakteristike, sadržaje, ocjene, recenzije i druge oglase koje gosti pregledavaju dok razmatraju vaš oglas.

 

domaćine

Odabir listanjem i godišnji prikaz

Kalendar za domaćine je jedan od najčešće korištenih dijelova Airbnb aplikacije. Uvedene su dvije nadogradnje kako bi se olakšalo upravljanje kalendarom na mobilnim uređajima.

 • Pređite prstom preko datuma koje želite odabrati: Odaberite raspon datuma tako što ćete preći prstom preko njih. Kad to učinite, ispod kalendara će se pojaviti kartica za uređivanje. Na primjer, je li sljedeća sedmica još uvijek dostupna? Možete promijeniti cijenu za te datume bez zatvaranja kalendara ili prebacivanja ekrana.
 • Godišnji prikaz: Od juna ćete na jednom ekranu moći vidjeti svoju dostupnost za cijelu godinu i cijenu za svaki mjesec. Odaberite „Godina” u padajućem meniju pri vrhu kalendara kako biste prikazali svih 12 mjeseci odjednom. Datumi s tekućim, budućim i nepotvrđenim rezervacijama označeni su istim bojama kao i u mjesečnom prikazu. Dodirnite bilo koji mjesec da biste izmijenili cijenu noćenja za taj cijeli mjesec.

 

Ugrađena uputstva za odlazak

Odlazak bi trebao zahtijevati vrlo malo truda za goste i domaćine. Do sada su domaćini morali podsjećati goste na vrijeme odlaska i komunicirati o osnovnim zadacima za odlazak. Na osnovu povratnih informacija, osmišljene su nadogradnje kako bi se olakšao odlazak za vas i vaše goste.

Sada možete dodati uputstva za odlazak direktno na Airbnbu, slično načinu na koji unosite standardni kućni red.

Brzo kreirajte listu za odlazak tako što ćete odabrati jedan od ovih uobičajenih zadataka:

 • Skupite korištene peškire
 • Izbacite smeće
 • Isključite uređaje
 • Zaključajte vrata
 • Vratite ključeve

Gosti mogu pristupiti uputstvima za odlazak direktno na svojoj kartici Putovanja na Airbnbu. Naći će ih uz uputstva kako doći do vašeg smještaja, kućni red, podatke o Wi-Fi mreži i druge važne detalje. Kao i kućni red, gosti mogu pročitati vaša uputstva za odlazak prije nego što rezervišu smještaj.

Automatski podsjetnici pri odlasku

Gostima će biti poslan automatski podsjetnik s vremenom odlaska i uputstvima. Ovo se šalje kao push obavještenje na mobilni uređaj gosta dan prije odlaska u 17:00 sati u vremenskoj zoni u kojoj boravi.

Gosti moraju preuzeti Airbnb aplikaciju i omogućiti push obavještenja kako bi mogli primiti ovaj podsjetnik. Kad napuste smještaj, gosti vas mogu jednim dodirom ili klikom obavijestiti da su otišli.

Kartice za odlazak

Nove kartice za odlazak omogućuju vam da gostima jednostavno pošaljete podatke o odlasku. Nakon što unesete uputstva za odlazak, možete dodati karticu za odlazak u brzi odgovor ili zakazanu poruku. Kartica će se povezati s vašim uputstvima.

Iako će Airbnb automatski poslati podsjetnik gostima noć prije odlaska, uvijek imate kontrolu nad svojim doživljajem s gostima. Možda biste trebali sastaviti zakazanu poruku kako biste gostima direktno u primljene poruke na Airbnbu poslali podsjetnik o odlasku u slučaju da nisu preuzeli aplikaciju ili uključili push obavještenja.

Povratne informacije o odlasku

Kad gosti odu, za komunikaciju, domaćinu mogu dati ocjenu izraženu zvjezdicama i navesti šta je dobro prošlo ili šta je moglo biti bolje. Gosti i dalje biraju između jedne i pet zvjezdica kako bi ocijenili svoj ukupni boravak. Komentari i ocjene za određene kategorije, kao što je komunikacija, neće uticati na status Superdomaćina.

domaćine

Potvrde o pročitanom sadržaju u primljenim porukama

Uspješno ugošćavanje zahtijeva učinkovitu komunikaciju s gostima, što može zahtijevati vrijeme. Objavljene su dvije nadogradnje za pojednostavljenu komunikaciju: potvrde o pročitanom sadržaju i nove brze odgovore.

Pročitajte potvrde

Nakon što vi ili vaši gosti pročitate poruku poslanu putem Airbnb aplikacije, indikator čitanja će se pojaviti odmah ispod posljednje poruke u konverzaciji.

Prema zadanim postavkama, svi korisnici Airbnba će do početka juna imati uključene potvrde o čitanju. Ako ih želite isključiti, u postavkama korisničkog računa otvorite odjeljak Privatnost i dijeljenje.

Novi brzi odgovori

Brzi odgovori i zakazane poruke već štede vrijeme za domaćine. Sada možete dodati praktičnu vizuelnu karticu koja povezuje vaša nova uputstva za odlazak s bilo kojim brzim odgovorom ili zakazanom porukom.

Dodani su automatski prijedlozi u vaše primljene poruke. Evo kako oni funkcionišu:

 • Ako vam gost pošalje poruku u kojoj vas pita o odlasku, dobit ćete automatski prijedlog da pošaljete kratki odgovor koji vodi na uputstva za odlazak.
 • Ako još niste kreirali uputstva za odlazak, dobit ćete automatski prijedlog da to učinite, a zatim ih možete podijeliti kao karticu s brzim odgovorima.

Ovlaštenja i isplate za sudomaćine

Sudomaćin može učiniti ugošćavanje manje zahtjevnim i ugodnijim za vas. To može biti komšija, član porodice, prijatelj ili neko koga zaposlite. Sudomaćini vam mogu pomoći da upravljate kalendarom, ažurirate oglas i odgovarate gostima.

Pronalaženje nove kartice Sudomaćin

Nova kartica Sudomaćini nalazi se s desne strane kartica Oglas i Postavke rezervacije na mobilnom uređaju. Lokacija na radnoj površini se nije promijenila.

Na ovoj kartici pristupite podacima o svojim sudomaćinima, odredite njihova ovlaštenja i postavite njihove isplate. Oni također mogu pozivati sudomaćine. Da bi prihvatili vaš poziv, oni moraju imati korisnički račun na Airbnbu.

Postavljanje ovlaštenja za sudomaćine

Kad pozovete sudomaćina, od vas će se tražiti da izaberete čemu može pristupiti kako biste lakše upravljali svojim oglasom. Opcije uključuju:

 • Potpuni pristup, za upravljanje kalendarom i oglasom, uklanjanje i postavljanje ovlaštenja drugih sudomaćina, slanje poruka gostima i pregled isplata i transakcija
 • Pristup kalendaru i primljenim porukama, za upravljanje kalendarom i razmjenu poruka s gostima
 • Pristup kalendaru, za pregled kalendara i dobivanje informacija o dolasku i odlasku

Svi sudomaćini će se pojaviti u vašem oglasu kao sudomaćini, osim onih koji mogu pristupiti samo kalendaru. Sudomaćini s punim pristupom mogu sebe postaviti kao primarnog domaćina u oglasu ili to možete učiniti vi.

Svi postojeći sudomaćini imat će puni pristup vašem oglasu. U svakom trenutku možete promijeniti ovlaštenja sudomaćina.

domaćine

Dijeljenje isplata sa sudomaćinima na Airbnbu

Za domaćine je također kreirana opcija da možete odabrati želite li podijeliti postotak svoje zarade ili fiksni iznos po rezervaciji. Nakon što podesite dijeljenje isplata i vaš sudomaćin to potvrdi, primat će isplate za rezervacije nakon dolaska gostiju. Na nekim lokacijama se primjenjuju ograničenja za dijeljenje isplata

POSTANITE PARNER!

Razumijemo da nadogradnje Airbnb platforme mogu biti zbunjujuće i nejasne, ali mi kao agencija za nekretnine usredsređeni smo na praćenje trendova u turističkoj industriji i korištenje savremenih tehnologija kako bismo osigurali da vaša nekretnina bude uspješna na tržištu. Naš tim je u korak sa najnovijim ažuriranjima prodajnih kanala kako bismo bili sigurni da vaša nekretnina ostvaruje maksimalnu zaradu, čak i u ovim izazovnim vremenima. Prepustite nam teški posao, a vi se opustite i uživajte u prihodima koje vaša nekretnina donosi. Pridružite se mnogim zadovoljnim klijentima u Bosni i Hercegovini i šire i postanite naš partner već danas.

Bilo da se već bavite izdavanjem ili ste novi u svemu ovome, mi smo tu da Vam pomognemo da uz minimalan trud maksimizirate svoju zaradu. 💯
Kontaktirajte nas za više informacija o suradnji i načinu poslovanja:
📩 info@mostarpropertymanagement.com
📞+ 387 63 035 427

Leave a Reply

Zašto raditi s nama?

 • Povećajte zaradu
 • Channel Manager
 •  Globalna prisutnost
 • Podrška  24/7

Neke od naših jedinica

Villa Vie - Hit Boker - Swimming pool
Villa Rosa - Hit Booker - pool
Villa Nera - etwa - pool


Imate pitanje?

Slobodno nam se javite, mi smo tu radi Vas.

+387 63 035 427

 info@mostarpropertymanagement.com

Za Vas besplatni savjeti

Korisni savjeti za uspješno iznajmljivanje apartmana. Budite u tijeku sa informacijama o aktualnim zakonima, novim svjetskim trendovima iz turizma te MPM novostima.

Potrebna Vam je tehnologija?

Upute za registraciju i kategorizaciju privatnog smještaja u Trebinju 2024
Upute za registraciju i kategorizaciju privatnog smještaja u Trebinju 2024
April 10, 2024
prijava i registracija smještaja i gostiju
Prijavljivanje privatnog smještaja u Kantonu Sarajevo 2024
April 8, 2024
Oglašavanje i iznajmljivanje vila i kuća za odmor u Hercegovini 2024
April 5, 2024